2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Devizahiteles-per: másodszor is nyert az állam

2014. augusztus 25., hétfő 14:35, frissítve: hétfő 15:46

A második devizahiteles-pert is megnyerte az állam. A Fővárosi Törvényszék elutasította a Milton Hitelezési Zrt. keresetét.

A bíró szóbeli indoklása szerint a szerződések egyoldalú módosítása jogilag engedélyezhető, ugyanakkor a kamatemelés mértéke nem volt arányos. Az állam pénteken nyerte meg első fokon az első devizahiteles-perét a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet ellen, a Fővárosi Törvényszék érdemi vizsgálat nélkül utasította el a pénzintézet keresetét. A bíróság szerint a beadvány tartalmilag téves volt.

Csak szeptember 9-én hirdet ítéletet a bíróság a K&H-ügyében. A bank keresetében arra kérte a törvényszéket, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz, mert szerintük a Kúria a jogegységi határozatával túllépett a hatáskörén, és jogértelmezés helyett jogot alkotott, ezzel pedig a jogbiztonság elve is sérült. A törvényszék ezt elutasította. A devizahiteles-pereken a bankoknak azt kell bizonyítaniuk, hogy a szerződések egyoldalú módosításakor betartották a törvény által felsorolt jogelveket. A törvényszékhez összesen 19 bank és 38 más pénzügyi intézmény nyújtott be keresetlevelet, a bíróság 20-at elutasított formai okok miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!