2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Cameron nem zárja ki az iraki katonai beavatkozást

2014. augusztus 17., vasárnap 12:36, frissítve: hétfő 12:37

Nem zárta ki a katonai beavatkozás lehetőségét Irakban a brit miniszterelnök. David Cameron a The Sunday Telegraphban megjelentetett cikkében azt írta: meg kell állítani az Iszlám Állam előretörését, különben fegyveresei előbb-utóbb Nagy-Britannia utcáin is megjelennek. A német külügyminiszter nem vállalna ekkora kockázatot. Az Irakban tartózkodó Franz-Walter Steinmeier azt mondta: Németország nem venne részt egy fegyveres konfliktusban, de támogatja az iraki kormányt.

Fegyvereket kért az iraki kurdok vezetője Németországtól. Frank-Walter Steinmeier szombaton érkezett Bagdadba, hogy támogatásáról biztosítsa az iraki kormányt a szélsőségesek elleni küzdelemben. Majd találkozott a kurdok vezetőjével is. Masud Barzai azt mondta: azért kér segítséget Németországtól, mert az Iszlám Állam felszereléséhez képest elavult a fegyverzetük.

Az elmúlt hetekben a kalifátust kikiáltó Iszlám Állam nevű terrorszervezet elérte Észak-Irakot. Visszaszorította a kurd regionális hadsereget és emberek tízezreit kényszerítette otthonaik elhagyására. A kurdok vezetője ennek ellenére hisz abban, hogy kiűzik a területről a dzsihadista szervezetet. „Az egységes erőnk és akaratunk segítségével, valamint a barátaink támogatásával megnyerjük ezt a háborút, a bűnözők pedig megbuknak és elnyerik méltó büntetésüket” – fogalmazott.

Pénteken az Európai Unió szabad utat adott a kormányoknak, hogy fegyverekkel és lőszerrel lássák el a kurdokat. De az unió egységes fellépéséről nem született döntés a konfliktus megoldására. Németország kijelentette: nem kíván közvetlenül részt venni a fegyveres konfliktusban. A vasárnapi Bild am Sonntag felmérése szerint a németek háromnegyede nem támogatja, hogy fegyverekkel is támogassák a kurdokat. „Az elnök úr azt mondta, hogy a kurd harcosok fegyverzete nem megfelelő ahhoz, hogy rendesen megvédjék magukat. Ezért folytatni fogjuk a tárgyalásokat, hogy milyen fajta segítséget várhatnak el a nemzetközi közösségtől” – közölte a német külügyminiszter.

Közben az Iszlám Állam közzétett egy videót, amelyen a tikriti katonai akadémia növendékei masíroznak a tűző napon a halálba. Bagdadban vannak olyan családok, akik ebből a videóból tudták meg, hogy hozzátartozójuk meghalt. Az egyik férfi, amikor utoljára beszélt a testvérével, azt mondta neki, hogy a bázisukat bekerítette az ISIS.

„Úgy éreztem, hogy élete véget ért, hogy meghalt. Ahogy beszélt hozzám, ahogy mondta, hogy vigyázzak a gyermekére. Azt mondtam magamnak, tudja, hogy meg fog halni” – fogalmazott az Ahmed nevű férfi.Testvérét zöld tréningruhájáról ismerte fel a videón. Sógornője nem is tudja, hogy a férfi halott. A férfi holtteste még mindig a tikriti reptéren van. Ott találták meg a helyiek.

Közben amerikai támogatással offenzívát indítottak a kurdok Észak-Irakban. Az Egyesült Államok légiereje kilenc légicsapást mért a dzsihadista fegyveres szervezetre Észak-Irakban, hogy visszafoglalják a moszuli gátat. A műveletben pilóta nélküli gépek is részt vettek. Az Iszlám Állam eddig több mint 1700 embert végzett ki Irakban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!