2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Brutális harcok: ütlegelés, menekülés, majd halál

2014. január 22., szerda 22:10, frissítve: csütörtök 08:09

Nőtt a kijevi utcai harcok halálos áldozatainak száma. Az ellenzék öt halottat említ, négyet lelőttek, az ötödik pedig egy stadion tetejéről zuhant le, amikor a rendőrök elől menekült. A CNN négy áldozatról ír – kórházi forrásokra hivatkozva. Az ukrán kormányfő tagadta, hogy a rendfenntartó erők éles lőszert használtak és szélsőjobboldali lázítókról beszélt. Az ellenzék és a kormány képviselői három órán át tárgyaltak az erőszak megfékezéséről. Arról, hogy mire jutottak, egyelőre egyik fél sem nyilatkozik.

Ukrán rendőrök indítottak rohamot ellenzéki tüntetők ellen Kijev belvárosában. A felvételeken jól látni, hogy a földön fekvő demonstrálókat többen is ütlegelik – az egyik férfit például két-három rendőr verte egyszerre. A tüntetők szintén erőszakosan léptek fel, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták a biztonsági erőket. Egy lángoló rendőrt társai próbáltak eloltani. A tüntetők egy része autógumikat gyújtott fel, amelyek sűrű fekete füstbe borították Kijev központját. Az eddiginél súlyosabb összecsapások halálos áldozatokat is követeltek. Egyikük az a férfi, aki a korábban készült felvételeken még pózol és ukrán verseket szaval. Egy másik tüntetőt szintén lelőttek, egyelőre nem tisztázott körülmények között. Az ukrán kormányfő tagadta, hogy éles lőszert használtak a rendőrök.

Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés párt vezetője viszont a kormányt tette felelőssé az erőszakért, amelynek megfékezéséért a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ültek.

Az összecsapások egyre jobban nyugtalanítják Brüsszelt, de az Európai Bizottság büntetőintézkedésekről még nem döntött.

A kormányellenes tüntetések azért erősödtek fel, mert a kijevi vezetés jelentősen korlátozta a demokratikus szabadságjogokat, hogy jogilag ellehetetlenítse a demonstrációkat. Az utcai megmozdulások tavaly kezdődtek, miután az ukrán elnök – orosz gazdasági nyomásra hivatkozva – felfüggesztette az uniós integrációt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!