2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Botrány: Reding egy mondatban cáfolta a lejáratókampányt

2013. június 19., szerda 19:33, frissítve: csütörtök 07:14

Cáfolta Viviane Reding, hogy lejáratókampányra készül Magyarország ellen. Lapértesülések szerint az unió alapjogi biztosa a jövő évi választások tisztaságának megkérdőjelezésére szövetkezett Amerikából pénzelt magyarországi szervezetekkel. Surján László szerint ha ez beigazolódik, az az unió eddigi legnagyobb botránya lehet. A Reding által említett Bajnai Gordon választási szövetsége abszurd összeesküvés-elméletnek nevezte, hogy a volt miniszterelnök részt venne a Magyarország elleni akcióban.

Lattman Tamás nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa szerint Viviane Reding csak az Európai Unióval kapcsolatos témákban tehet lépéseket, a magyarországi választásokkal kapcsolatban csupán véleményt mondhat. Az Európai Bizottság alelnöke a Magyar Nemzet névtelen brüsszeli forrása szerint egy zártkörű konferencián arról beszélt, hogy az Orbán-kormány lejáratásához segítséget ígértek neki Amerikából pénzelt szervezetek. Reding szerint a jövő évi választásokon ezek a csoportok „igazolják”, hogy a szavazófülkékbe szerelt rejtett kamerákkal félemlítették meg a választókat.

„Szeretne a bizottság elnöki pozíciójába előlépni valamikor, ehhez nyilván az kell, hogy politikusként jól észrevehetővé tegye magát mindenféle dimenzióban. Ez indokolja azt, hogy aktivista módon szól hozzá olyan témákhoz, amelyek a médiában potenciálisan jól kifizetődők” – mondta Lattmann Tamás.

Reding két nap késéssel reagált a hírre. Győri Enikő uniós ügyekért felelős államtitkár szerint az alapjogi biztos az Európai Parlamentben egy képviselő kérdésére egyértelműen cáfolta a híresztelést. „Annyit tudok, amit az újságban olvastam, semmi többet. Úgy tudom, hogy ma az Európai Parlament Libe bizottságának ülésén egy képviselő feltette Reding asszonynak ezt a kérdést, mivel kedden az Európai Bizottság szóvivője nem közölte, hogy Reding asszony mit mondott ezen a Bilderberg-konferencián és milyen előadást tartott. Ma Reding asszony határozottan, egy mondatban azt közölte, hogy ennek az újságcikknek semmi köze a valósághoz” – jelentette ki Győri Enikő.

Surján László szerint viszont az unió legnagyobb botránya lehet Reding lejárató kampánya, az Európai Parlament magyar alelnöke eljárást is kezdeményezett az ügyben. „A vád igazságtartalma esetén maguk is váddá válnak, hiszen azt mondták, hogy az Európai Bizottságnak nem feladata, nem joga, nem lehetősége, hogy beavatkozzon egy tagállam belső választási rendszerébe.”

Viviane Reding az eddigi információk szerint Bajnai Gordont is szóba hozta a találkozón. Azt mondta, a volt miniszterelnök fogja segíteni a társadalmat eluraló félelem tudatosításában és alátámasztásában.

A Hír TV kereste Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is, szóvivője azonban azt mondta, nem akarnak nyilatkozni az ügyről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!