2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Borzalmas diszkótragédia: több mint kétszáz halott

2013. január 27., vasárnap 17:50, frissítve: kedd 07:05

232-re nőtt a brazíliai diszkótűz halálos áldozatainak száma, de a rendőrség szerint még ez az adat sem végleges.

A hivatalos tájékoztatás szerint a tüzet eloltották, s a legújabb tájékoztatás időpontjáig 232 holttestet szállítottak el azonosításra a helyszínről a városi sportközpontba. Kórházban még 45-en vannak. A brazil sajtó vasárnapi beszámolója szerint a szerencsétlenséget tűzijáték okozta. A tűzvész akkor keletkezett, amikor a színpadon zenélő helyi rockegyüttes egyik énekese kisebb tűzijáték-bemutatót tartott. A lángok a plafonig csaptak fel és meggyújtották a mennyezeti hangszigetelő műanyag habot. A tűz rendkívül gyorsan szétterjedt. Pánik tört ki, s az áldozatok megfulladtak vagy agyontaposták őket.

Az Estado de Sao Paulo című lap azt írta, hogy a szórakozóhelyen mintegy kétezren tartózkodtak, ebből ötszázan épületen belül. Főként diákok ünnepeltek, akik a negyedmillió lakosú egyetemi városban tanultak.

Santa María a déli Rio Grande do Sul államban van, annak fővárosától, Porto Alegrétől 286 kilométerre. Életének nagy részét ott töltötte Dilma Rousseff brazil elnök, aki a katasztrófa hírére megszakította külföldi programját és hazautazott Chiléből, az Európai Unió és a latin-amerikai és karibi államok gazdasági közössége (CELAC) csúcstalálkozójáról. Gépe egyenesen Santa Maríába tart.

Az államfő könnyekkel küszködve jelentette be döntését és azt, hogy felhívta kormánya tagjait, hogy mindenben segítsenek, és ők is utazzanak a városba. Az egészségügyi minisztérium égési sebek ellátásában járatos orvosokat toboroz más szövetségi államokban is. „Kiemelik a holttesteket, jelenleg ez a legfontosabb, amit tehetünk az áldozatok családjáért. Valamint azt, hogy a lehető leggyorsabban ellátjuk a sérülteket. A tragédia helyszínén jó az egészségügyi ellátás, de a szövetségi kormány is megtesz mindent, hogy segítsen. Azt üzenem a braziloknak és Santa María lakosságának, hogy összetartunk, és bár most nagy a szomorúság, együtt átvészeljük ezt az időszakot” – nyilatkozta Dilma Rousseff brazil államfő.

Az egyetemi város egyik tornatermében átmeneti halottasházat rendeztek be, mivel a helyi temetkezési intézetek nem tudják elhelyezni az összes holttestet.

A brazíliai biztonsági előírások és a katasztrófavédelem a nemzetközi figyelem középpontjában áll két ott sorra kerülő tömegrendezvény, a 2014-es labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os nyári olimpia miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!