2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Boros Imre: Félremagyarázzák az IMF szerepét

2013. augusztus 11., vasárnap 09:03, frissítve: vasárnap 17:26

Félreértelmezik, félremagyarázzák az IMF szerepét azok az elemzők, akik azt állítják, hogy a valutaalaptól kapott kölcsön olcsóbb, mint a piaci forrás – jelentette ki a Hír TV P8 című műsorában Boros Imre.

A közgazdász hangsúlyozta: a hitelt a nemzetközi szervezet rendkívül kemény feltételekkel adja, amelyek a többi közt azt eredményezik, hogy az ország kiszolgáltatottá válik. A szakember emlékeztetett arra, a piac is kedvezően fogadta a bejelentést, hogy Magyarország végtörleszti a 2008-ban felvett kölcsönt, hiszen azóta folyamatosan csökkennek a magyar állam finanszírozási költségei.


„Miről feledkeznek meg azok a drága elemzők, akik azt mondják, hogy ez a pénz egyébként olcsóbb, mint a piaci? Arról feledkeznek meg, hogy az IMF az úgy van, mint az egyszeri vőlegény, hogy esküvő előtt szeretne akkontót venni a menyasszonynak. Tehát ők abban a feltételrendszerben, amit az országra rányomnak szándéklevélként, réges-rég beszedik annak a dupláját, mint egyébként a finanszírozási költség, a hátuk mögött lévő megbízók javára. Sohasem úgy borul ám a jövedelem-egyensúly, hogy abból a belföldiek kedvezményezetten, a külföldi aktorok pedig sérülten jönnek ki, hanem fordítva” – mondta Boros Imre.

Kifizetjük a hitelt

Hétfőig kifizeti Magyarország a 2008-ban felvett IMF-hitel fennmaradt részét. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese úgy nyilatkozott, a Nemzetközi Valutaalap döntése alapján háromféle pénznemben, dollárban, euróban és angol fontban fizet a magyar állam. Elmondása alapján a 2,2 milliárd euró értékű tartozás rendezéséhez szükséges deviza forrása az év elején megvalósult devizakötvény-kibocsátás. A pénz a nemzeti bank közvetítésével jut el az IMF-hez. A magyar állam összesen hét és fél milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól 2008 óta. Az utolsó törlesztőrészlet az eredeti ütemezés szerint jövő márciusban lett volna esedékes.

Tekintse meg a Boros Imrével készült teljes beszélgetést:

Az IMF-előtörlesztés rövid távon, átmenetileg mintegy 700 milliárd forinttal csökkenti az államadósságot és annak GDP-hez mért arányát is 2,2 százalékkal. Ennek hatására – viszonylag erős forintárfolyam mellett – várhatóan ismét 80 százalék alá csökken a harmadik negyedévben az adósságráta – mondta augusztus elején Borbély László András.

Forrás: Hír TV, MNO

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!