2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Bíróság előtt Vizoviczkiék – a diszkókirály tagad

, ,

2014. november 19., szerda 10:57, frissítve: szombat 13:07

Tagadta az adócsalás vádját a bíróságon Vizoviczki László. Az egykori diszkókirály előzetes letartóztatásból, bilincsben érkezett a tárgyalására. A vádirat szerint a Vizoviczki által vezetett bűnszervezet a 2000-es évek eleje óta milliárdos adócsalásban vett részt. Az általa üzemeltetett szórakozóhelyeken egyáltalán nem adtak számlát, a valódi bevételt pedig csak a belső nyilvántartásaikban könyvelték el. Ráadásul Vizoviczki rendőröket fizetett le azért, hogy őket sose ellenőrizzék.

Rendőrök kísérték a tárgyalóterembe Vizoviczki Lászlót. Az évekkel ezelőtt még az éjszakai élet császáraként ismert férfi most egy mappával takarta el az arcát. Vizoviczki harminckét társával együtt állt a Fővárosi Törvényszék bírája elé, a vádlottak négy padsort töltöttek meg. A diszkókirály ügyében az ügyészség két vádiratot nyújtott be, vesztegetés és adócsalás miatt, először utóbbi miatt kell felelniük Vizoviczkiéknak.

A szövevényes ügyben a vádhatóság egy egész szobányi bűnjelet és iratot gyűjtött össze. Az ügyész három órán át ismertette a vádiratot, amelyben az áll: Vizoviczki több társával együtt már az 1990-es években is megtévesztette az adóhatóságot. Az általuk üzemeltetett vendéglátóhelyeken nem adtak számlát és irreális árakkal dolgoztak. Ráadásul a vádirat szerint Vizoviczki évekig lefizette a rendőröket, hogy ne ellenőrizzék azokat a helyeket, ahol ő vagy valamelyik embere volt a tulajdonos. „Már az 1990-es évektől korrupciós kapcsolatot épített ki a BRFK, illetve a Budapesti Rendőr-főkapitányság V. kerületi kapitánysága állományába tartozó több, részben vezető beosztású rendőrrel. Igyekeztek elérni, hogy az elsőrendű vádlott érdekeltségében álló szórakozóhelyeken, lehetőség szerint ne legyenek ellenőrzések, abban az esetben, ha mégis ellenőrzésre kerül sor, értesítsék az elsőrendű vádlott érdekeltségi körét” – mondta Kovacsics Gábor ügyész.

A Vizoviczki-birodalomban nem csak az ellenőrzéseket kerülték ki, hanem gyakran az adófizetést is. Az eltitkolt bevételről viszont minden szórakozóhelyen kötelező volt belső elszámolást vezetni, amelyeket a rendőrök a nyomozás során megtaláltak. Így derült ki, hogy két év alatt csak a Hajógyári-szigeten működő Dokk bisztró bevételei után mintegy 360 millió forint áfát nem fizettek be. Az ügyészség szerint a hierarchikusan felépülő bűnözői hálózatot Vizoviczki irányította, és a feketén szerzett pénzek minden esetben hozzá folytak be. „A fenti hierarchiát Vizoviczki László elsőrendű vádlott alakította ki, az első-, a másod-, harmad-, negyed- ötöd-, hatod-, hetedrendű vádlott tevékenységük során tudomással bírtak arról, hogy a cégcsoporton belül nagymértékű bevételeltitkolás történik. Tervszerűen és összehangoltan törekedtek a költségvetési csalási cselekmények megvalósítására, annak végrehajtási módjában is előre megállapodtak. A költségvetési csalási cselekmények elkövetése során okozott jogtalan vagyoni hátránnyal elért bevételek Vizoviczki Lászlóhoz kerültek, a bűncselekményekkel elért anyagi haszonnal szabadon rendelkezett” – tette hozzá Kovacsics Gábor.

A harminchárom vádlottból csak három ismerte be részben bűnösségét, volt, aki elsírta magát a tárgyalóteremben. A per jövő szerdán Vizoviczki László meghallgatásával folytatódik.

A vádirat alapján Vizoviczki élete – kis túlzással – egy olasz maffiafilm is lehetne: hol legálisan, de leginkább illegálisan szerezte szórakozóhelyeit, amelyeket aztán működő, illetve nem működő cégeken keresztül működtettek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!