2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Bayer show 00:05

Békére szólított fel karácsonyi üzenetében Ferenc pápa

2013. december 25., szerda 11:20, frissítve: szerda 15:03

Békére szólított fel első karácsonyi üzenetében Ferenc pápa. A katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika lodzsájáról olaszul tartotta meg szentbeszédét, amelyben a világ háborús konfliktusait sorolta fel. Beszélt a szíriai és afrikai háborúkról és áldást kért a Szentföldre. A pápa megemlékezett a lampedusai menekültek hajótragédiájáról is. Beszédében békét és örömöt kért a családoknak, a fiataloknak és a szegényeknek. Ferenc pápa végül latinul adta Urbi et Orbi áldását Rómára és a világra.

A Szent Péter-bazilika már órákkal az egyházfő első karácsonyi miséjének kezdete előtt megtelt. Azok, akik nem fértek be a bazilikába, a Szent Péter téren lévő óriás vetítővásznakon követhették a szertartást. Ferenc pápa
homíliájában a fény és a sötétség közötti különbségről beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy Isten maga a fény, és vele nincs sötétség. Ezért a népek a fényben Isten felé zarándokolnak, a sötétségben viszont útjukat veszítik.

„Isten a fényesség, benne egyáltalán nem lakozik sötétség. Ám a népek történetének vannak fényes és sötét időszakok, hűség és csalárdság, alázatosság és lázadás. Személyes történelmünkben szintén vannak fényes és sötét pillanatok, van fény és árnyék. Ha szeretjük Istent, fivéreim és nővéreim, akkor fényesség van körülöttük, de ha zárva van a szívünk, akkor a büszkeség, a csalárdság és a haszonlesés uralkodik el rajtuk. Akkor sötétség ereszkedik le ránk és körénk” – fogalmazott Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő a szentmise közben az oltáron helyezte el a gyermek Jézus szobrát, amelyet a szentmise végén egy pap segítségével vitt vissza a bazilikában megidézett betlehemi születési jelenetbe. A szokásosnál rövidebb szentmisén több nyelven imádkoztak: olaszul a betegekért, szegényekért és azokért, akik a társadalom peremére szorultak, kínaiul pedig azokért, akiket hitük miatt üldöznek.

A Jézus szülővárosában, Betlehemben bemutatott szentmisén a latin pátriárka megbékélésre és igazságosságra szólított fel. Azt hangoztatta, hogy a világnak nem szabad megfeledkeznie a rabságban sínylődő emberekről sem. „Mindannyiunkat meghívtak, és remélem, hogy csatlakozunk is, az angyalok gyülekezetéhez, amely minden ember számára békés ás áldott tájjá változtatja ezt a földet, a vallások földjét.” A Születés Templomában celebrált szentmisén részt vett Mahmúd Abbász palesztin elnök és Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is.


A szíriai keresztények a békéért imádkoztak Damaszkuszban. A közel-keleti ország tíz százalékát kitevő keresztények egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a szélsőséges iszlám erők térhódítására. „Azért könyörgünk, hogy béke legyen a Földön, és hogy ez hassa át mindazok szívét, akik a háború és a béke között döntenek. Könyörületre és a béke eljövetelére várunk Szíriában. Ezt kérjük azoknak a gyerekeknek a könnyeit látva, akiknek lebombázták az iskolájukat Damaszkuszban és környékén. Azért is könyörgünk, hogy ne oltsanak ki gyermekéleteket Aleppóban” – mondta Juhana Jazigi.

A kínai keresztények a legnagyobb pekingi katedrálisban ünnepelték az Úr Jézus eljövetelét. A kínai hatóságok az utóbbi időben enyhébben lépnek fel a keresztényekkel szemben, de az egyház továbbra is állami felügyelet alatt áll.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!