2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 17:25

Befejeződött a túszdráma

2013. január 19., szombat 20:23, frissítve: vasárnap 09:23

Befejeződött az algériai túszdráma. A hadsereg betört arra a gáztelepre, ahol iszlamisták fogva tartották a külföldi munkásokat. 16 túsz szabadult ki élve, hetet azonban kivégeztek a terroristák. Az akcióban az első hírek szerint 11 iszlám fegyveres vesztette életét.

A Hír TV által bemutatott képeken az algériai gáztelep látható, a túszdráma helyszíne. Csütörtökön rohamozták meg az al-Kaidához tartozó iszlamista fegyveresek. 650 túszt, köztük majdnem 80 külföldit már korábban kiszabadítottak az algériai katonák. Körülbelül ötvenen azonban továbbra is a terroristák fogságában maradtak.

Szombaton a katonák újabb támadást indítottak a túszejtők ellen. Egy algériai illetékes szerint a hadsereg különleges egységei már a telepen vannak, és megkezdték az aknák felszedését. A telepről 16 túszt élve hoztak ki, az algériai hírügynökség szerint 7 túsz és 11 iszlám harcos azonban meghalt a mentőakcióban.

Egy algériai katonai illetékes szerint a gázlelőhelyen 15 megégett holtestet is találtak. Az áldozatok azonosítása még tart. A túlélők nem látták, csak hallották, hogy mi történt.

A terroristacsoportot feltehetően egy nigériai iszlamista harcos vezette, aki nem ismeretlen a nyugati titkosszolgálatok előtt. Az Abu Dudzsana néven emlegetett vezető társaival néhány évvel ezelőtt hetven katonát ölt meg egy mauritániai támaszpont elleni támadáskor. A csoport azt követelte, hogy Franciaország állítsa le Maliban az iszlamista fegyveresek ellen szervezett katonai akciót és engedjék szabadon több Amerikában raboskodó társukat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!