2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Bármit megtesznek a választás megakadályozásáért

2014. május 22., csütörtök 16:23, frissítve: csütörtök 22:00

Egyre nagyobb a feszültség a két kelet-ukrajnai szakadár megyében a vasárnapra tervezett elnökválasztás előtt. A kijevi kormány szerint Doneck közelében nyolc ukrán katona életét vesztette, tizennyolc pedig megsebesült, amikor támadás érte a hadsereg egyik ellenőrző pontját. Más külföldi források ennél több halottról számoltak be. Az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság területén katonai állapot bevezetésével akarják megakadályozni az elnökválasztást. A nyugati országrészben közben óriási várakozás előzi meg a szavazást, sokan ettől várják a helyzet jobbra fordulását.

Az oroszbarát szakadárok elutasítják az elnökválasztás megtartását az általuk ellenőrzött területeken. „Készen állunk arra, hogy bármit megtegyünk ennek a választásnak a megakadályozására” – közölte Roman Ljagin, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság választási bizottságának elnöke. Nem sokkal a kijelentés után két helyen is támadás érte az ukrán katonákat, Doneck és Luhanszk közelében. A védelmi minisztérium közlése szerint Donecknél a támadók automata és tankelhárító fegyverekkel nyitottak tüzet a katonákra.

„A feszültség kirobbanását követően sikerült a terroristák minden támadását visszavernünk. De sajnos meg kell erősítenünk, hogy vannak veszteségeink” – fogalmazott Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára.

A szakadárok által ellenőrzött Szlovjanszknál tüzérségi támadás érte a várost. Van, aki elhagyta Szlovjanszkot, hogy vasárnap részt vehessen az elnökválasztáson. „A Donecki területen, Szlovjanszkban élek. Megtiltották számunkra, hogy szavazzunk a saját városunkban, ezért a családommal a Harkivi területre megyek, és ott adjuk le a voksunkat. Remélem, hogy Porosenko nyer, aki gazdag, ezért nem lopja el az állam és az emberek pénzét” – mondta el az egyik választó.

A kijeviek olyan embert szeretnének az ország élére, aki nem érintett a korrupciós ügyekben. Ezzel magyarázható, hogy Julija Timosenkót kevesen támogatják. „Az ő ideje elmúlt. Többféle arcát is megmutatta, mindkinek elege van belőle. Minden arra utal, hogy a nép új embert szeretne” – fogalmazott egy kijevi szavazópolgár.

Ha a Csokikirálynak is nevezett Petro Porosenko nem szerzi meg a szavazatok több mint ötven százalékát az első fordulóban, akkor június 15-én ismét az urnához szólítják a szavazókat, már ahol erre lehetőség nyílik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!