2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Barack Obamától várják a megoldást

2012. december 18., kedd 11:59, frissítve: csütörtök 07:12

Egyre többen követelik a fegyverviselési törvény szigorítását Amerikában a múlt heti connecticuti iskolai vérengzés után. Már két hagyományosan fegyvertartást támogató szenátor is a törvény szigorítását követeli. Barack Obama azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy hasonló tragédia ne történjen többet az Egyesült Államokban.

A múlt heti connecticuti általános iskolai lövöldözés óta már a hagyományosan fegyvertartás párti politikusok közül is egyre többen ellenzik, hogy Amerikában túl könnyen lehet fegyverhez jutni. A legtöbben Barack Obamától várják a megoldást.

„Az elnök azt ígérte, minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy visszaszorítsa a fegyveres erőszakot. Ez nagyon fontos lenne. De csak szavakkal nem lehet megoldani ezt a problémát, cselekedni kellene” – fogalmazott Michael Bloomberg New York polgármestere.

A fegyverviselési törvény megváltoztatása azonban nem könnyű feladat. Amerikában a fegyeverlobbi az egyik legerősebb érdekvédelmi szervezetnek számít. A fegyverboltoknak évente több mint kétmilliárd dolláros forgalma van. A múlt heti mészárlás után is megugrott az eladások száma.

„Meglepődnék, ha a történtek után szigorítanák, hogy milyen típusú fegyvereket lehet vásárolni. Nem számítok arra, hogy komoly változás lesz a fegyvereladásokban” – nyilatkozta Timothy Lytton, az albany-i jogi egyetem professzora.

A connecticuti Newtownban, ahol a mészárlás történt, továbbra is gyászolnak a helybeliek. Az áldozatok otthonaihoz virágokat visznek, hogy kifejezzék együttérzésüket a hozzátartozókkal. Az iskolai mészárlásban 12 kislány, és 8 kisfiú vesztette életét, mindannyian 6-7 évesek voltak. Támadójuk gyakorlatilag kivégezte őket, két gyereket közvetlen közelről lőtt le. Az ámokfutó saját szüleit is megölte, a vérontás után pedig magával is végzett.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!