2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bankper: nincs egyértelmű enyhítés a károsultaknak

2014. augusztus 23., szombat 19:10, frissítve: szerda 08:42

Nem következik egyértelműen az első bankper ítéletéből, hogy enyhítik a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet devizakárosultjainak terheit az egyoldalú szerződésmódosítások miatt.

Jogi szakértők szerint a takarékszövetkezet kikerülte a rá vonatkozó jogszabályt azzal, hogy azt állítja: az egyoldalú szerződésmódosítás feltételeit egyedileg megtárgyalták az ügyfelekkel. Az állam képviselői a tárgyaláson nem vitatták a pénzintézet kijelentését, pedig erre vonatkozó bizonyíték nem volt. A Hír TV által megkérdezett alkotmányjogász azt mondta: a pénteki ítélet értelmében az egyoldalú szerződésmódosítások nyomán csak az esetben járhat enyhítés a károsultaknak, ha egyenként indítanak pert a takarékszövetkezet ellen. A devizahiteles-perek a jövő héten folytatódnak.

– Jelen ítéletből nem következik, hogy bármiféle enyhítést kapnak kifejezetten az egyoldalú kamatemelésből fakadó tisztességtelenség nyomán ezek az ügyfelek, de nagyon fontos, hogy az árfolyamrés tekintetében ugyanúgy el kell számolni ezekkel az ügyfelekkel, tehát az a kijelentés nyilvánvalóan nem helytálló, ha azt mondjuk, hogy semmilyen formában nem fog enyhülni ezeknek az adósoknak a helyzete, az árfolyamrés tekintetében biztosan enyhülni fog – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!