2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az RMDSZ-szel biztosan meglenne a kétharmad

2012. december 10., hétfő 17:37, frissítve: kedd 14:14

Nem mindenki ért egyet a román baloldalon az RMDSZ-nek felkínált koalíciós ajánlattal. A magyar párt is megosztott. Az RMDSZ-szel együtt a Szociálliberális Uniónak biztosan meglenne az alkotmány módosításához szükséges kétharmados többsége.

A romániai választásokon győztes Szociálliberális Szövetségnek csak az alkotmányozáshoz van szüksége az RMDSZ-re. A vasárnapi választásokon ugyanis fölényes győzelmet arattak, de az alkotmányozó kétharmadot nem tudták megszerezni. A magyar párttal való tárgyalástól már a liberális párt elnöke sem zárkózik el. Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor azt mondta: csak a végleges eredmények ismeretében ülnek le tárgyalni a szerepvállalásukról.

Megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott a román Szociálliberális Szövetség, amit az ellenzék is elismer. Ezt mondta Victor Ponta, az USL társelnöke a romániai parlamenti választások után. Az exit poll eredmények alapján a szavazatok 54-58 százalékát szerezték meg.

– Megkérnék minden politikust, kezdve az elnökkel, a képviselőkkel és a majdani kormánytagokkal, hogy értsék meg, Romániának békére van szüksége, az újjáépítés időszakára, amikor újraépíthetjük, amit szétromboltak – mondta Victor Ponta miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint hétfőn tárgyalásokat kezdenek a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel egy kétharmados alkotmánymódosító parlamenti többség kialakításáról, amely képes végrehajtani a reformokat.

– Jelenleg úgy tűnik, hogy az alkotmányozó többséghez a szociálliberális unió az RMDSZ-t választja – közölte Pataky István, a Magyar Nemzet újságírója, hozzátéve: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy koalíció is lesz. Volt már olyan, 2000–2004 között, amikor Adrian Nastase (szintén szociáldemokrata) volt a miniszterelnök, amikor az RMDSZ kívülről támogatta a kormányt, de nem volt tagja a koalíciónak.

Crin Antonescu szerint az USL elsöprő győzelme a Basescu-rezsim végleges legyőzését jelenti. Traian Basescu elnök jobbközép ellenzéki pártja kevesebb mint 20 százalékot kapott.

– A 2012-es év a Traian Basescu elleni győzelem éve, a 2013-as pedig a gazdasági válság, a pangás és a szegénység elleni győzelemé lesz – fogalmazott Antonescu.

Vasárnap a szavazásra jogosult állampolgárok 41,72 százaléka voksolt. A határon túli szavazatok beérkezése miatt végeredmény legkorábban szerdán lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!