2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az oroszbarát aktivistákra gyújtották a székházat – sok halott

2014. május 3., szombat 07:00, frissítve: szombat 17:51

Elengedték az EBESZ fogva tartott aktivistáit Kelet-Ukrajnában. Az ukrán kormányerők folytatták akciójukat. Éjszaka harmincnál is több oroszbarát aktivista égett benn egy épületben, az eddig békés Odesszában.

Az oroszbarát tüntetők közé lőtt az ukrán hadsereg a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban – állította a Reuters hírügynökségnek egy szemtanú. Az összecsapásokban több aktivista is meghalt, de katonák is életüket veszítették. Az oroszpártiak közben elengedték az EBESZ fogva tartott aktivistáit Kelet-Ukrajnában. Éjszaka pedig legkevesebb harmincegyen bennégtek egy épületben Odesszában.

Egy, a dél-ukrajnai Odesszában készült felvételen egy fiatal nő mászik ki egy lángoló épület ablakán. Társai végül elkapják, további sorsa ismeretlen. Több mint harminc társa azonban bennégett az épületben vagy szörnyethalt, amikor a tűz elől menekülve kiugrott az ablakon. Az áldozatok oroszbarát aktivisták, akik az épületbe menekültek az ukrán egységért tüntetők elől. Az ukrán szélsőségesek előbb a szeparatisták sátortáborát gyújtották fel, majd sajtóhírek szerint az épületet is. Az oroszbarátok lövésekkel válaszoltak. A két tábor korábban az utcán is összecsapott, mindkét tábor használt fegyvereket, ukrán oldalon az ultranacionalista Jobboldali Szektor tagjai is harcoltak.

Az oroszbarát aktivisták a térség nagyobb függetlenségét követelik, az ukrán tüntetők viszont Ukrajna egysége mellett demonstráltak.

A számos halálos áldozat ellenére is folytatja az ukrán kormány a hadműveletet a szeparatisták ellen Kelet-Ukrajnában. Szlovjanszkban pénteken is dúltak a harcok az ukrán biztonsági erők és a kormányellenes, oroszbarát aktivisták között. „Látja, hogy nagyon feszült a helyzet. Nagyon sok lakos jött ide, hogy támogasson minket, és megakadályozza, hogy a kormányerők tovább nyomuljanak. Ezért állunk itt” – nyilatkozta egy helyi lakos.

Az ukrán kormány azt állítja, hogy terroristák ellen harcolnak. Helyi tudósítások szerint viszont az oroszbarát szeparatistákat számos tüntető is támogatja. Az ukrán hadsereg és biztonsági erők támadásában több szakadár és civil is meghalt, valamint ukrán katonák is életüket veszítették.

„Az ukrán hadsereg először a levegőbe lőtt. Az emberek először nem is törődtek vele, de aztán már nem az égre lőtt a hadsereg, hanem lejjebb. Ekkor az emberek elkezdtek menekülni, hatalmas zűrzavar volt. Aztán a hadsereg elkezdett belelőni a tömegbe, ötven méterre voltam ettől, és valaki mellettem is megsérült, elvittem a kocsimmal” – számolt be egy oroszbarát tüntető.

Eközben szombat reggel az oroszbarát szakadárok szabadon engedték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) katonai megfigyelőit. A szlovjanszki szakadárok még április 25-én fogták el a nemzetközi szervezet embereit arra hivatkozva, hogy a velük lévő ukrán katonák kémek.

Közben a rend helyreállítására szólította fel Ukrajnát és Oroszországot az Egyesült Államok. Az amerikai és a német elnök korábban közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy újabb szankciókat vezethetnek be Moszkva ellen – ezek a gazdaságot is érinthetik. Közben orosz kezdeményezésre ülésezett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, eredmény nélkül. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!