2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 2. 03:00

Az ENSZ is lép a szír vegyi fegyverek híre hallatán

2013. április 27., szombat 12:33, frissítve: vasárnap 07:33

Az ENSZ is vizsgálódik a szír vegyi fegyverekkel kapcsolatban. Egyelőre a hírszerzési információk valódiságát ellenőrzik.

Az arab államban két éve tartó polgárháborúban eddig több mint 70 ezren haltak meg. Amerikai hírszerzési információk szerint a szír kormány vegyi fegyvert is bevetett a felkelők ellen.

Az amerikai elnök pénteken úgy fogalmazott: a vegyi fegyverek bevetése fordulópont a szíriai polgárháborúban. Arról azonban egyelőre Barack Obama nem beszélt, hogy katonai beavatkozást indítanának. Mint mondta, most a bizonyítékgyűjtés zajlik.

„Önmagában is szörnyű, hogy ágyúval tüzelnek civilekre, és embereket válogatás nélkül ölnek meg, de a potenciális tömegpusztító fegyvereknek a polgári lakosság elleni bevetése egy másik határt lép át a nemzetközi normák és a nemzetközi jog szempontjából” – fogalmazott Barack Obama.

Washington egyelőre óvatosan fogalmaz a szír vegyi fegyverekkel kapcsolatban. A Fehér Ház szóvivője is csak annyit mondott, hogy bizonyítékokat keresnek. Úgy tűnik, Washington tanult az elődök hibájából. 2003-ban ugyanis George Bush arra hivatkozva rendelte el az Irak elleni támadást, hogy Szaddám Huszein biológiai fegyverekkel rendelkezik. Az erre vonatkozó hírszerzési információk később hamisnak bizonyultak.

London is óvatosan fogalmaz

A vegyi fegyverek alkalmazását London is elutasítja. A brit miniszterelnök amerikai kollégáihoz hasonlóan óvatosan fogalmazott. David Cameron egy esetleges katonai beavatkozás helyett egyelőre széles körű együttműködést sürgetett.

„Azt hiszem, jelen helyzetben nemzetközi összefogással tudjuk a legnagyobb nyomást gyakorolni a szír rezsimre – közölte David Cameron. – Ha együttműködik Oroszország, Kína, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, az kellő erővel hathat, és végre távozásra kényszeríthető a szír kormány” – tette hozzá a brit miniszterelnök.

A damaszkuszi vezetés ugyanakkor tagadja, hogy vegyi fegyvereket vetettek volna be. A kormány állítása szerint a felkelők használtak idegmérget. Közben megkezdte az ügy kivizsgálását az ENSZ is. A nemzetközi szervezet első lépésként a vegyi fegyverek feltételezett bevetésére utaló nyomokat ellenőrzi. A nemzetközi szervezet biztosai még nem kapták meg a belépési engedélyt az országba, így egyelőre csak a határon kívül keresnek bizonyítékokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!