2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az Együtt–PM szerint az MSZP felrúgta a megállapodást

,

2014. augusztus 9., szombat 21:06, frissítve: vasárnap 15:05

Átverésként értékeli az Együtt–PM Szövetség, hogy az MSZP fővárosi küldöttei önkényesen átírták a baloldali pártok korábbi választási megállapodását. A Bajnai-mozgalom egyedül indul Budapesten az önkormányzati választáson, ha a szocialisták nem vonják vissza a döntésüket.

A hét elején kialkudott hárompárti választási megállapodás felrúgásának tartja az Együtt–PM Szövetség az MSZP budapesti küldöttgyűlésének pénteki döntését. A szocialisták több ponton is a szövetségesek kárára módosították az egyezséget. Az MSZP budapesti elnöke szerint nem verték át az Együtt–PM-et és a Demokratikus Koalíciót.

A párt kerületi alapszervezeteinek küldöttei pénteken hagyták jóvá azt a megállapodást, amelyről hetekig alkudozott a szocialista párt tárgyalódelegációja a Demokratikus Koalícióval és az Együtt–PM Szövetséggel.

„Minimális változtatások voltak, de a lényegét nem érintik a megállapodásnak” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes. Az MSZP budapesti elnöke a pénteki küldöttgyűlés után nem volt hajlandó elárulni az újságíróknak, hogy a megállapodásnak mely pontjait írták át. A szocialisták a szövetségeseik elől is elhallgatták a változtatásokat.

Az Együtt–PM ügyvezető társelnöke sem tudott róluk, pedig a küldöttgyűlés után beszélt az MSZP-sekkel. „Én ezt a hírt nem tudom megerősíteni, hiszen ott voltam az összes tárgyaláson. A mai napon a küldöttgyűlés után beszéltem a Magyar Szocialista Párt budapesti vezetőivel, akik arról tájékoztattak, hogy elfogadták ezt a megállapodást” – fogalmazott pénteken Szigetvári Viktor.

Baloldali belharc van készülőben
Az MSZP ötödik kerületi polgármesterjelöltje nem hajlandó belenyugodni a küldöttgyűlés döntésébe. Steiner Pál a kerületi alapszervezet döntésétől teszi függővé, hogy elindul-e Juhász Péterrel szemben az önkormányzati választáson. Bővebben >>>

A részleteket az Index szellőztette meg, a portál értesülése szerint az MSZP Óbudán, Angyalföldön és Zuglóban vett el önkormányzati képviselői helyeket a Demokratikus Koalíciótól és az Együtt–PM Szövetségtől. A cikk megjelenése után az Együtt–PM közleményben üzente meg a szocialistáknak, hogy ha nem hajlandók szentesíteni a hétfőre kialkudott hárompárti megállapodást, akkor az Együtt–PM önállóan indul Budapesten az októberi önkormányzati választáson.

„Részérdek alapján a módosítást nem tudjuk elfogadni, mert egy a fontos, a saját választóinknak is elege van ebből a huzakodásból. Ezt mi lezártuk a héten, értetlenül állunk a helyzet előtt. Hogy ha a Magyar Szocialista Párt a jövő hét elején nem tudja aláírni azt a megállapodást, amelyben megállapodtunk, akkor mi egészen biztosan önállóan indulunk, és innentől kezdve, ahogy az EP-kampányban is, meg fogjuk mutatni, hogy van szükség az ellenzéki oldalon a megújulásra, és ebben az Együtt–PM el fogja végezni a maga munkáját” – közölte a szövetség ügyvezető társelnöke. Szigetvári Viktor megjegyezte: a szocialisták nem tájékoztatták őket írásban a pénteki küldöttgyűlés döntéséről.

Kocsis: Együgyű és bugyuta az egyezkedés
Együgyűnek és bugyutának nevezte a baloldal önkormányzati választási egyezkedését a Fidesz kommunikációs igazgatója. Kocsis Máté P8 című műsorunkban azt mondta, az elmúlt hetekben már mindent lehetett hallani, csak a három kispárt programját nem. Bővebben >>>

„Senkit nem vertünk át” – ezt állította szombati sajtótájékoztatóján az MSZP budapesti elnöke. Kunhalmi Ágnes szerint két-három kerületi önkormányzati képviselőjelölti körzetről nincs megállapodás a szövetségesekkel. „Ami vitatott még, egy pár kerületi önkormányzati kerületi képviselői hely sorsa, amelyről természetesen dönteni fogunk. Jeleztük hétfőn is, amikor a tárgyalódelegációk megállapodtak, hogy vannak még olyan minimális elsimítandó kérdések, amelyek érdemben nem veszélyeztetik az összmegállapodást, és nem veszélyeztetik azt, hogy elinduljunk a választásokon” – jelentette ki az MSZP budapesti elnöke.

Az eredeti megállapodásban a három párt felosztotta egymás között a huszonhárom fővárosi kerületet. Hatban az MSZP adja a közös polgármesterjelöltet, a szövetségeseknek öt-öt kerület jutott. A maradék hét kerületben mindenki önállóan indul, hogy mindhárman saját fővárosi listát állíthassanak. Az alku a kerületi képviselőjelöltekre is kiterjedt, a megállapodásnak ezt a részét módosították a szocialisták.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!