2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az egyik legfontosabb NATO-csúcs a történelemben?

2014. szeptember 4., csütörtök 15:50, frissítve: csütörtök 21:32

A NATO kelet-európai jelenlétének erősítéséről, valamint a tagállamok védelmi kiadásainak növeléséről dönthetnek a szövetség csúcsértekezletén, amely ma kezdődött Walesben. A NATO ezt azzal indokolja, hogy szerintük Oroszország agressziót hajt végre Ukrajna ellen, és emiatt drámaian megváltozott a biztonsági környezet Európában. Moszkva viszont úgy véli, hogy a NATO valójában Ukrajnára is ki akarja terjeszteni érdekszféráját. Az orosz vezetés szerint Kijev NATO-hoz történő közeledése provokáció. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli a csúcson.

Nem fukarkodott a nagy szavakkal a NATO főtitkára, amikor a walesi csúcstalálkozó jelentőségéről beszélt. „A mostani csúcs az egyik legfontosabb ülés a szövetség történetében. A biztonsági környezet ugyanis drámaian megváltozott: Keleten Oroszország támadja Ukrajnát, délen pedig egyre erősebb lesz az Iszlám Állam nevű terrorszervezet” – fejtette ki Anders Fogh Rasmussen.

A katonai szövetség növelné jelenlétét Közép-Kelet-Európában, több ezer katonát tartana a balti államokban, Lengyelországban és Romániában. A tagállamoktól pedig elvárás, hogy a bruttó hazai össztermék legalább két százalékát fordítsák honvédelmi kiadásokra.


A NATO kimutatása szerint Magyarország a GDP 0,9 százalékát fordítja honvédelemre, azaz Magyarországnak duplájára kell emelnie ezt a költségvetési tételt. A fegyverkezés indoka, hogy a NATO agresszorként tekint Oroszországra az ukrán válságban.

Egy amerikai egyetemi professzor, John Mearsheimer viszont a Nyugatot tette felelőssé az ukrán válságért a Foreign Affairs külpolitikai folyóirat szeptemberi számában. John szerinte az Európai Unió és a NATO folyamatosan terjeszkedik Kelet felé, amit Moszkva fenyegetésként értékel. A szerző megjegyzi: az Egyesült Államok is felháborodna, ha Kína Kanadával és Mexikóval próbálna katonai szövetséget kötni.

Az orosz külügyminiszter Ukrajna esetleges NATO-tagságát provokációnak minősítette. „Néhány nyugati partnerünk, köztük sajnos a legbefolyásosabb játékos, az Egyesült Államok azt akarja, hogy a NATO győzzön, és Amerika diktálhasson mindenkinek. A kiváltságosság koncepciója, amit Obama elnök többször is felvázolt, semmi jóra nem fog vezetni, és eddig sem vezetett semmi jóra” – fogalmazott Szergej Lavrov.

A NATO és az amerikai elnök viszont támogatja Ukrajna közeledését az észak-atlanti szövetséghez, a csúcstalálkozóra az ukrán elnököt is meghívták. A fegyverkezés jól jön az amerikai hadiiparnak, Nagy-Britannia szerdán jelentette be, hogy 5,7 milliárd dollár értékben rendel páncélozott járműveket egy amerikai cégtől, a General Dynamicstól.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!