2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Atomtámadással fenyegeti Amerikát Észak-Korea

2013. április 4., csütörtök 10:15, frissítve: péntek 12:43

Atomfegyver bevetésével fenyegeti az Egyesült Államokat Észak-Korea. Katonai szakvélemények szerint Phenjan nem rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel, de elérheti a Japánban lévő amerikai támaszpontokat, vagy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokat.

Amerika-ellenes tömegrendezvényekkel telt a szerda Észak-Koreában. A sztálinista állam a déli szomszédjával szövetséges Washingtont már azzal fenyegeti, hogy atomfegyvert is bevetnek.

– Elég egyszer tévedni, és nem akarok az a védelmi miniszter lenni, aki egyszer tévedett, úgyhogy továbbra is komolyan vesszük ezeket a fenyegetéseket – közölte Chuck Hagel. – Remélem, hogy Észak felhagy ezzel a veszélyes retorikával – tette hozzá az amerikai védelmi miniszter.

Japánt és Dél-Koreát elérhetik

Katonai szakértők szerint a fenyegetések ellenére Phenjan nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel ahhoz, hogy rakétákat lőjön ki az amerikai szárazföldre, de elérheti a Japánban lévő amerikai támaszpontokat, vagy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokat. A fenyegetésre válaszul az Egyesült Államok rakétavédelmi rendszert telepít a csendes-óceáni Guam szigetére, amely szintén a támadások célpontja lehet – csakúgy, mint Dél-Korea egész területe.

– Mindig lehetőségként számolunk egy északi rakétatámadással – közölte a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője. – És készen állunk arra is, hogy reagáljunk egy ilyen csapásra. Fokozott figyelemmel követjük a helyzetet – tette hozzá Wi Jong-szup.

Japán ugyanakkor nyugalomra int. – Ez valójában megint a régi lemez, Észak-Korea már sokszor csinálta ezt – fogalmazott a Japán kormányszóvivő, hozzátéve: ugyanakkor úgy érezzük, Észak-Korea mindennapos provokációi kifejezetten siralmasak.

Közben Észak-Korea folytatja a Déllel közösen üzemeltetett keszongi ipari övezet blokádját, és egyes sajtóértesülések szerint felszólította az ott dolgozó dél-koreai vállalatokat, hogy április 10-éig hagyják el a területet.

Nem képesek világháborút kirobbantani

Észak-Korea nem képes kirobbantani egy világháborút. Szakértők szerint a sztálinista állam jelenlegi haditechnikája nem elég fejlett ahhoz, hogy az Egyesült Államok csendes-óceáni támaszpontjait elérje.

– Ezeket a fegyvereket be lehet vetni Dél-Koreával szemben, be lehet vetni a térségbe lévő amerikai bázisok ellen, de tovább nem, mert a megfelelő rakétatechnika nem áll rendelkezésre – mondta a Hír TV Rájátszás című műsorában Nógrádi György. – Ez nem elegendő egy világháborúhoz, ez nem elegendő az USA csendes-óceáni eléréséhez, de elegendő egy olyan katasztrófához, ahol milliók fognak meghalni értelmetlenül, és a következmény katasztrofális – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!