2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Árvízveszély Európa több országában

2013. június 2., vasárnap 19:55, frissítve: hétfő 07:54

Több német tartományban katasztrófariadót rendeltek el az áradó folyók miatt, a Duna rekordmagassággal tetőzik Passaunál. Németország és Ausztria egyes részeit a 2002-esnél nagyobb árvíz fenyegeti, Angela Merkel német kancellár kész bevetni a hadsereget is a védekezésben. Itthon a Duna vízszintje Komáromnál és Esztergomnál is meghaladhatja a legmagasabb, harmadfokú készültséget.

Győrben már lezárták a rakpartot és a Kossuth hidat a közeledő árvíz miatt. Vízügyi szakemberek szerint a Duna vízszintje legalább négy napig emelkedik majd. „Nagyon oda kell figyelmi az árvízvédelmi töltésekre, a zsilipekre, a jelenségekre. Nagyon erős szolgálatot állítunk fel először is. A második intézkedésünk az, hogy azoknál a beruházásoknál, amelyek folyamatban vannak a Duna-projekttel kapcsolatban például, amelyek a védvonalakat érintik, tehát az árvízvédelmi biztonság nem olyan erős az építkezések miatt, azokat vissza kell erősíteni” - mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

Budapestnél várhatóan egy hét múlva tetőzik a folyó. A Fővárosi Csatornázási Művek lezárt több zsilipet és egy árvízi kaput. „Az árvízi kapu zárására azért van szükség, mert ezen keresztül be tudna áramolni a Duna vize a lakott területre és ott elöntéséket okozna. A mai napon két ilyen zárást végeztek a kollégák. Holnap folytatják, és sorban zárják le. Holnap 7 méter magasságig zárjuk le a védvonalakat, és így haladunk tovább, ahogy a vízállás megkívánja” – közölte Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek kommunikációs vezetője.

Salzburgban több száz part menti házat öntött el a víz. Halottak és eltűntek is vannak. Németország déli és Ausztria nyugati részén több folyó mentén rendeltek el katasztrófariadót. A Duna északi szakaszán már megdőlt a 2002-es rekord.

Heidelbergnél a Neckar folyó árad, a barokk óvárost homokzsákokkal védik. „Ez lehet a legpusztítóbb áradás, amit valaha láttunk. Itt 1993-ban volt a rekordáradás, most legalább 30 centivel magasabb lesz a vízszint” – mondja egy német szakember.

Az évtized árvizére készülnek Csehországban is, ahol az ország leghosszabb folyója, a Moldva is kiöntött. „Az árvízvédelmi rendszer minden eleme készen áll. A kormánnyal, a hadsereggel és az önkéntes csapatokkal is együttműködünk. Elképzelhető, hogy Prága több részéről el kell kezdenünk kitelepíteni az embereket” – mondta a főváros polgármestere.

A hosszú tél és a sok csapadék miatt a talaj megtelt, több vizet nem tud felszívni, ezért az újabb heves esőzések jelentősen növelik a folyók szintjét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!