2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Árvíz: két falut kellett kitelepíteni

2014. szeptember 14., vasárnap 19:24, frissítve: hétfő 12:41

Két falu lakóit kellett kitelepíteni az árvíz miatt: Zalaszombatfa és Szijártóháza evakuálását rendelte el a katasztrófavédelem. A településeket teljesen körülvette a víz. Lentiben viszont valamelyest javult a helyzet tegnaphoz képest, bár a város egy részén még ma is térdig érő víz volt az utakon.

„Jóváhagytam azt a javaslatot, hogy a Zalaszombatfa és Szijártóháza településeken élőket kitelepítjük az elkövetkező időkben. Nem várjuk meg az éjszakai órákat, hanem még világos időben el fogjuk őket helyezni” – jelentette be kora délután Bakondi György, a katasztrófavédelem főigazgatója.

A négy elzárt településből ezek a települések mélyebben fekszenek, a 80 lakónak ezért kell elhagynia az otthonát. A kitelepítést Szlovénia felől végzik. A többi elzárt faluba a katasztrófavédelmisek vittek be egy orvost és élelmiszert is a helyieknek.


Térdig ér a víz Lentiben is, ahol szombaton bukott át a víz a Lendvadedesi víztározóból, elöntve a város alacsonyabban fekvő területeit. A terepjárók is csak nehezen tudnak átvágni a vízen. A település határában 40-50 ház van víz alatt, de a folyamatos esőzés miatt már másutt is gondok vannak.

Nagykanizsánál a Principális-csatornánál a heves esőzések miatt a helyiek már két hete védekeznek, házak egyelőre nincsenek veszélyben.„Miután láttuk az előrejelzéseket, rögtön megkezdtük a munkálatokat” – mondta el a város polgármestere, Cseresnyés Péter.

Az időjárás az előrejelzések szerint a következő napokban sem változik. A katasztrófavédelem is erre készül.

„Sajnos a meteorológiai előrejelzés nem túl kedvező. Egy-két napig még egészen biztosan eltart ez az esős idő, és ez túl azon, hogy áztatja a talajt, és az amúgy is telített talajnak a vízbefogadó képessége nullára redukálódik, ez további veszélyt jelent a víztározóknál és más térségekben” – fejtette ki Bakondi György.

A felhőszakadás okozott gondot a Somogy megyei Marcaliban is: a kertekbe és a házakba tört be a víz, mert a vasárnap délelőtt hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőt a csatornák nem bírták elnyelni. Az utcákon hömpölygött a sár. Több helyen az állatokat is ki kellett menteni az udvarokból.

A heves esőzések miatt a Veszprém megyei Bakonypölöskét sem lehet már megközelíteni. A településen átvezető utat mindkét irányból le kellett zárni vízátfolyások miatt. A megyében egész nap dolgoztak a katasztrófavédelem munkatársai, több patak is kilépett a medréből, számos lakóház pincéjébe és alagsorába is befolyt az esővíz. Hasonlóképp megközelíthetetlen a Baranya megyei Alsómocsolád is.

Vas megye több településén is betört a házakba a víz. Csákánydoroszlón a Rába áradása miatt éjszaka 18 embernek kellett elhagynia otthonát. Bővebben>>

Az esőzések a szomszédos országokat is sújtják. Szlovéniában két halálos áldozata van az áradásoknak, Celje közelében egy autó egy megáradt patakba csúszott, miután a víz elsodorta az út egy részét. Bővebben>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!