2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Amnesztiáért fegyvereket – Továbbra sem csitul a helyzet

2014. február 22., szombat 13:44, frissítve: szombat 14:09

A teljes kormányzati negyedet ellenőrzésük alá vonták a kijevi tüntetők. Viktor Janukovics elnök és több kormánytag állítólag elhagyta az ukrán fővárost. A törvényhozás az előre hozott választások időpontjáról dönthet.

A politikai alku a hatalomváltásról megszületett, mégis ezrek tüntetnek tovább a kijevi Függetlenség terén. Az ukrán parlament pénteken megszavazta a nemzeti egységkormány létrehozásához szükséges reformokat. Az új kabinetnek 10 napon belül kell megalakulnia és még idén elnökválasztást kell tartani. A képviselők visszaállították a 2004-es alkotmányt, amivel korlátozták Janukovics elnök jogköreit és leváltották a belügyminisztert, aki parancsot adott a rendőri brutalitásra. Az egyezség értelmében a tüntetőknek be kell szolgáltatniuk fegyvereiket, cserébe feltétel nélküli amnesztiát kapnak. Rövidesen Julia Tyimosenko volt miniszterelnököt, az elnök politikai ellenfelét is kiengedhetik a börtönből. A tüntetők radikális csoportja szerint ez kevés. Az elnök azonnali távozását követelik, a Jobb Szektor vezetője, Dmitro Jaros ezért további küzdelemre szólította fel az embereket. A tömeg azt is elvárja, hogy a vérontások felelősei a vádlottak padjára kerüljenek, és a bíróságok mondjanak ítéletet felettük. A pénteki egyezség után a demonstrálók kifütyülték az Ütés párt elnökét, Vitalij Klicskót.

Péntek este tömeg búcsúztatta az utcai harcok és a brutális rendőri fellépés halálos áldozatait. Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint a héten 77-en haltak meg és 570-en sebesültek meg az összecsapásokban. Az ellenzék kétszer ennyi áldozatról tud. Közben a vérontás fő felelősének tartott, menesztett belügyminiszter – ukrán hírügynökségi jelentés szerint – Fehéroroszországba szökött.

Janukovics elhagyta Kelet-Ukrajnát?

Egyes hírek szerint Janukovics is elhagyta szombat reggelre az ukrán fővárost, állítólag Kelet-Ukrajnába utazott, ahol Harkivban a Régiók Pártja tanácskozásán vesz részt. Vasárnap pedig Szocsiba menne, az olimpiai játékok záróünnepségére. Ezt a hírt erősíti az is, hogy eltűntek az elnöki hivatalt őrző rendőrök. Közben több ukrán nagyvárosban is sorra leszámolnak az egykori kommunista Szovjetunió jelképeivel. Van, ahol a  hmelnickiji Lenin-szobrot döntötték le az emberek. A kijevit már tavaly decemberben elbontották.

Az ellenzéki megmozdulások tavaly novemberben kezdődtek, miután az ukrán elnök orosz nyomásra visszatáncolt az uniós társulási szerződés aláírásától.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!