2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Államadósság: ezt jósolja a jegybank és az EB

2013. február 22., péntek 12:58, frissítve: péntek 14:52

3 százalék fölötti lesz az államháztartási hiány idén Magyarországon az Európai Bizottság szerint. A testület előrejelzésében az áll, hogy a magyar GDP a tavalyi 1,7 százalékos visszaesés után 2013-ban 0,1 százalékkal csökken, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal nő. Míg a GDP-arányos államadósság szintje a tavalyi 78,6 százalékról idén 78,7-re nő, 2014-ben már 78 százalék alá csökken.

Az államadósság idei és jövőre várható csökkenése után emelkedést valószínűsít a jegybank. A tanulmány szerint a tendencia átmeneti lesz 2015 és 2017 között, majd folyamatos javulást jósol a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB ezt a fajta elemzését április közepén szokta nyilvánosságra hozni, a februári megjelenés Simor András elnök márciusi lemondásával lehet összefüggésben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön egy konferencián súlyosan etikátlannak és az országra nézve károsnak nevezte a jegybank elemzését. A tárcavezető szerint az MNB az ellenzék győzelmére számít, hiszen a jelenlegi kormány egyértelműen az államadósság csökkentése mellett áll.

„A Nemzetgazdasági Minisztériumnak a múlt hét közepén küldtük el ennek az anyagnak egy korábbi változatát, és a hét elején volt egy közös vita itt a bankban, amelyen a minisztérium is részt vett. Ennek a vitának a következtében apróbb módosításokat végeztünk még az anyagon, de a kvalitatív megállapításai nem változtak, és az adósságpálya lefutása is legfeljebb néhány tized százalékkal változott. Amit a Nemzetgazdasági Minisztérium megkapott, az gyakorlatilag ugyanezeket a megállapításokat és közelítőleg ugyanezeket a számokat tartalmazta, mint a most publikált kiadvány” – fogalmazott Gereben Áron, az MNB pénzügyi elemzési igazgatója.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!