2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Áder: Nagy értékek munkálkodnak nemzetünkben

2013. augusztus 20., kedd 11:54, frissítve: kedd 16:02

A magyar állam alapítására, Szent István királyra emlékeznek ma országszerte. Az ünnepség a Hősök terén a tisztavatással kezdődött.

Az augusztus 20-i állami ünnepségek a tisztavatással kezdődtek a Hősök terén. Az államfő beszédében megköszönte a tisztek munkáját a júniusi árvízi védekezési munkálatokban és példátlan összefogásnak nevezte azt.

„A haza, amelynek védelmezésére önök most egész nemzetünk előtt fogadalmat tettek, nem csupán négyzetméterekből, hanem milliónyi ilyen lélekemelő történetből és pillanatból áll – fogalmazott Áder János. – Nekünk, magyaroknak van mit megőriznünk, van mit oltalmaznunk és van mit a jövő nemzedékeinek tovább adnunk. Nagy értékek munkálkodnak nemzetünkben. Önök és bajtársaik mindennek a védelmezését választották hivatásul. Jó érzés tudni, hogy békében is számíthatunk helytállásukra” – mondta a köztársasági elnök.

A magyar honvédség újra nemzeti intézmény lett – mondta ünnepi beszédében a honvédelmi miniszter. Hende Csaba kiemelte: az országot ezer éven át azok tartották meg, azok építették fel, és azok védték meg, akik teljesítették a kötelességüket, és most is azok tartják meg, akik elvégzik a munkát, akikre lehet számítani. Idén száz honvédtiszt-jelölt tette le katonai esküjét.

A frissen felesküdött tisztek, egy régi hagyományt is felelevenítettek, miszerint kardrántással erősítették meg fogadalmukat – számolt be a Hír TV helyszíni tudósítója. A tisztavatást nagy érdeklődés övezte idén, népes közönség figyelte a Hősök terén. A Magyar Honvédség Gripen vadászrepülő-köteléke is köszöntötte az új tiszteket.

Állami és egyházi rendezvényekkel, családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket az államalapítás ünnepén. Az ünnepi szentmise délután 5 órakor kezdődik a Szent István-bazilika előtt. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezeti, a szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárul.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!