2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

A vártnál jobban árad a Mura

2014. szeptember 15., hétfő 19:17, frissítve: kedd 07:20

Jobban és gyorsabban árad a Mura, mint várták. A vízügyi szakemberek arra számítottak, hogy 530 centiméterrel tetőzik Letenyénél, de a vízszint az 550 centihez közelít. Két településen nyúlgáttal erősítik a töltést. Rekordvízállásra készülnek a Dráván is.

Nagyon telítettek a földek, a talaj még kevesebb vizet tudott befogadni, mint amennyire a szakemberek számítottak, ezért magasabb most a vízállás – mondta a Hír TV-nek az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Két helyen, Murarátkán, illetve Tótszerdahelyen kell nyúlgátakkal erősíteni a töltést. Muraszemenyén, ahol önkormányzati védekezés van, a szegedi vízügyesek nyújtanak műszaki irányítást, illetve műszaki segítséget – közölte Siklósi Gabriella. A tetőzés várhatóan az éjszaki órákban fog bekövetkezni, a szakemberek szerint ezt állni fogják a töltések.

Közben Lenti üdülőövezetébe visszatérhetett az a 124 ember, akit szombat hajnalban költöztettek ki, miután kiöntött a környékbeli víztározó. „Intézkedtem arra, hogy az E.ON-osok visszakapcsolják az áramot, ők ebben segítséget nyújtottak, és a hálózati szolgáltatást helyreállították. Jelenleg folyik a lakóknak a lakók visszatelepítésével párhuzamosan annak felmérése, hogy történt-e esetleg vagyonban kár vagy vagyoni kár” – közölte Horváth László, Lenti fideszes polgármestere.

Zala megyében a korábban elzárt négy település, Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa továbbra sem megközelíthető. Szijártóházáról és Zalaszombatfáról hétvégén 82 embert költöztettek ki, ők egyelőre nem térhettek haza, napközben visszamehettek a holmijaikért, és megetethették állataikat is.

Murarátka határában homokzsákokat töltenek. A falut csak a 70-es út választja el a folyótól. A Murakeresztúrtól Muraszemenyéig tartó, 48 kilométeres szakasz védelmét Letenyéből irányítják. „Az iskolai tornatermet fel kell szabadítani, és mintegy 104 embernek kell fekhelyet és élelmiszert biztosítani” – tájékoztatott Halmi Béla, Letenye fideszes polgármestere.

A Mura rekordvízszinttel tetőzhet Letenyénél, az eddigi legmagasabb vízállást – 514 centimétert – 1972-ben mérték. A folyón még nem vonult le az árhullám, máris újabb érkezik Szlovéniából és Horvátországból. A város polgármestere azt mondja: nehezíti a védekezést, hogy a vízelvezető árkokat beszántották.

„Nagyon sok üzem van, ahova befolyt a víz, a sár: a 150 főt foglalkoztató Ovizala Bt.-be, az Antall Kft.-be. Éppen éjszakai műszakot tartottak, kinyitották az ajtót, és ömlött be 20 centi magasságban a sár és az iszap. Nem beszélve a lakóházakról, amelyek itt helyezkedtek el, azokat most már ötödször önti el a sártenger” – mondta Halmi Béla.

Hasonló a helyzet a Dráván is. „Ami a most következő jó pár napban a legkomolyabb gondot jelentheti, az a Dráva–Mura-vízrendszer, hiszen itt egy előző árhullámra érkezik és érkezett rá egy újabb árhullám. Ez pedig azt jelenti, hogy a Mura Letenyénél és a Dráva Drávaszabolcsnál, tehát az alsó szakaszon az országos vízjelző szolgálat legújabb számításai szerint minden eddiginél magasabb vízállást ér el, tehát valószínűleg rekordokat fog dönteni ez a két folyó” – tájékoztatta a Hír TV-t Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Nyugat-Magyarországra több mint 130 vízügyi szakembert vezényeltek át az ország más részeiből.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!