2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A túlélők véréből készítene ebola-ellenszérumot

,

2014. augusztus 14., csütörtök 15:10, frissítve: péntek 10:22

A túlélők véréből készítene ebola-ellenszérumot a világ vezető járványügyi szakértője, aki 2003-ban sikerrel harcolt a madárinfluenza ellen is. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a nyugat-afrikai halálesetek száma meghaladta az ezret, a fertőzéseké pedig megközelítette a kétezret. Az ebola miatt Nigéria után Guineában is rendkívüli állapotot hirdettek.

Dobozokban érkezett a kísérleti ebolagyógyszer Libériába. A kanadai szállítmány átadásán részt vett a járványtól szintén sújtott Sierra Leone egészségügyi miniszterhelyettese is. Ő nem vár csodát a készítménytől. „Számomra nem ez a megoldás, ez csak egy próbálkozás. Folytatnunk kell az érintkezések nyomon követését, a megfigyelést, az egészségügyi kampányt, azt a folyamatot, amely megszakítja az átviteli láncot, hogy eltüntethessük ezt a kórt. Nem a gyógyszer a válasz” – mondta Tolbert Nyenswah.

A Hír Televíziónak nyilatkozó orvos szerint jól döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amikor engedélyezte a kísérleti gyógyszer használatát. „Sajnos még olyan szer nincs a világon, amelyet embereken is kipróbáltak, csak olyanok, amelyek az állatkísérleteken mentek keresztül. Így ezek bármilyen ígéretesek is, nagyon nehéz szívvel alkalmazza őket az ember beteg embereknél. Miután azonban ilyen óriási halálozású megbetegedésről van szó, nagyon helyes, hogy az Egészségügyi Világszervezet engedélyezte ezeknek a tényleg kísérleti stádiumban lévő szereknek az alkalmazását” – vélekedett Szlávik János, a Szent László-kórház infektológus főorvosa.

A neves amerikai járványügyi szakértő, David Heymann elővenne egy régi módszert, az ebolatúlélők vérét használná fel az ellenszérum készítéséhez. Ezzel az eljárással a kilencvenes években hét embert meggyógyított, de klinikai vizsgálatok híján a módszert azóta nem alkalmazták.

Az Egészségügyi Világszervezet fokozottabb nemzetközi összefogást sürget. „Sokkal több ember kell a terepen. Ez a járvány olyan nagy méretű, hogy sokkal több szakember, orvosok, járványügyi szakértők, epidemiológusok, a közösségeket tájékoztató kommunikációs szakemberek nélkül nem tudjuk megállítani” – mondta Gregory Härtl, a WHO szóvivője.

A világszervezet adatai szerint a nyugat-afrikai halálesetek száma meghaladta az ezret, a fertőzéseké pedig megközelítette a kétezret. A szervezet a magas kockázatú országok közé sorolta Kenyát, amely több mint hetven repülőjáratot fogad Nyugat-Afrikából hetente. „Nagyon aggódunk, különösen az ország felkészültsége miatt, hogy a járvány esetleg átlépi a határainkat. Főként azért, mert tudjuk, korábban miként kezelte Kenya a hasonló helyzeteket” – mondta a kenyai orvosok egyesületének elnöke.

A dél-koreai állami légitársaság már bejelentette: augusztus 20-a után nem indít és nem fogad kenyai járatokat. Az ebolajárvány miatt Nigéria után Guinea is rendkívüli állapotot hirdetett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!