2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Szíria felkelőket képeznék ki az Iszlám Állam ellen

2014. szeptember 27., szombat 12:45, frissítve: vasárnap 13:12

Nem lehet kizárólag légierővel legyőzni az Iszlám Államot – jelentette ki az amerikai haderő vezérkari főnöke. Martin Dempsey tábornok Szíriában a mérsékelt felkelőkből toborozna tizenötezer fős szárazföldi hadsereget. Pénteken Franciaország, Belgium és Dánia után Nagy-Britannia is csatlakozott a légi hadjárathoz. Az Iszlám Állam ellen indított amerikai kampányban összesen negyven ország vesz részt.

Folyamatosan bombázza az amerikai légierő az Iszlám Állam állásait. A légi hadjárat meggyengítette a szélsőségeseket, de az amerikai vezérkari főnök szerint a győzelemhez több kell. A tábornok nem amerikai csapatokat küldene Szíriába, ezt Barack Obama ugyanis korábban kizárta, hanem a szíriai felkelőket szervezné ütőképes hadsereggé. „Először is az ISIS legyőzése nem csak katonai feladat. De ha csak a fegyveres oldaláról beszélünk, akkor azt kell mondjam, a légierő bevetése nem elég Szíriában vagy Irakban. Kell egy szárazföldi komponens is az Iszlám Állam elleni kampányban. Ezt a szárazföldi erőt a mérsékelt szír felkelőkből lehetne felállítani. Ötezernél is több főről van szó, becsléseink szerint 12-15 ezer harcos kellene az elvesztett szíriai területek visszafoglalásához” – mondta Martin Dempsey.

Az iraki légi hadjárathoz Franciaország után Dánia, Belgium és az Egyesült Királyság is csatlakozott. A katonai támogatásnak köszönhetően az iraki és kurd hadsereg megállította a szélsőségesek előrenyomulását. Európa számára a legnagyobb veszélyt az Iszlám Állammal harcoló mintegy háromezer európai jelenti, hazatérvén komoly terrorfenyegetést jelenthetnek. Az iraki kormány szerint a terroristáknak már kész terveik vannak az amerikai és francia metró elleni merényletekre. „Ez valódi kockázat, és valahogy reagálnunk kell rá. Egyrészt az Európai Unió intézményein keresztül, de nemzeti szinten is, az elhárító szolgálatok bevetésével. Ezért döntöttünk a biztonsági erők jelenlétének megerősítéséről a közterületeken” – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a héten határozatot fogadott el, amelyben arra szólított fel minden országot, hogy akadályozzák meg állampolgáraik csatlakozását a terrorszervezethez.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!