2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

„A plakátkampánnyal csak bűnbakokat keresnek”

,

2015. június 13., szombat 15:00, frissítve: kedd 07:40

Gyűlöletkeltőnek nevezte a bevándorlásról rendezett nemzeti konzultáció propagandáját az MSZP elnöke az Európai Szocialisták Pártjának budapesti kongresszusán. A nemzetgazdasági miniszternek – szemben az emberi erőforrások miniszterével – nincs gondja a plakátok hangnemével.

A migránsok között van menekült és gazdasági bevándorló is. Egy afgán férfi például azt mutogatta a Hír TV stábjának, hogy hazájában háború dúl. Egy pakisztáni férfi viszont dolgozni jött Európába. „El kellett jönni, Pakisztánban nincs munka.”

Róluk szólnak a nemzeti konzultációs plakátok, amit a határsértők többsége persze nem tud, hiszen angolul sem beszélnek, nemhogy magyarul. Azok a külföldiek már megértik az üzenetet, akik évek óta Magyarországon élnek. Ez a kurd férfi a józsefvárosi piacon árul gíroszt. Menekültként érkezett, a letelepedési engedélyre sokat kellett várnia. „Több ezer magyar is külföldön él. Ha ugyanilyet a magyarok ellen is csinálnának, szerintem őket is bántaná. Egy magyar meg tudja ezt a munkát csinálni? Tessék, parancsoljon, jöjjön én átadom neki a helyet, csinálja helyettem ezt a munkát” – mondta Yildrim Hanza.

Egy kazah asszony – Utajeva Nurgu – nem menekültként érkezett Magyarországra, hanem a magyar férjét követte. Szerinte a propagandaplakátok címzettjei nem a külföldiek, hanem a magyarok.

– Én 3 év után tudtam csak beszélni igazán magyarul, és nem hiszem, hogy megérti az a külföldi, aki épp most jött ide.
– Aki most jön, az nem érti?
– Nem, az nem.
– Nem nekik szól?
– Szerintem nem.

Utajeva Nurgu beilleszkedését egy alapítvány segítette. „Amilyen jelenleg a közhangulat, az minket aggaszt. Azt gondoljuk, az a fajta kommunikáció, ami a bevándorlókról zajlik, az bűnbakkeresés. Amiről érdemes lenne beszélni, hogyan tudunk hozzátenni az életükhöz és a mi életünkhöz is, hogy boldogulhassanak, munkát vállalhassanak itt” – mondta Csáky Erzsébet, az Artemisszió Alapítvány projektkoordinátora.

A bevándorlásról rendezett nemzeti konzultáció kérdéssorát az egyik evangélikus püspök a 23 millió románnal való riogatáshoz hasonlította. A konzultációs plakátok stílusa az emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak sem tetszik, aki civilben református lelkész. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig református presbiter, de neki nincs gondja a hangnemmel. Bővebben>>>


Az MSZP elnöke viszont az Európai Szocialisták Pártjának budapesti  kongresszusán is nemet mondott a kormány bevándorlási politikájára. „Tegyük nyilvánvalóvá, tegyük egyértelművé, hogy a gyűlöletkeltésre alapozó politika zsákutca. Orbán olyan eszméket hirdet, amelyeket mi, európaiak és szocialisták már rég megtanultuk, hogy hova vezetnek. És nincs kétségünk afelől, hogy a Fidesszel közös gyökerű Jobbik hatalomban ugyanezt cselekedné” – véli Tóbiás József.

A bevándorlásról rendezett nemzeti konzultáció a propagandaköltséggel együtt közel másfél milliárd forintba kerül.

A teljes riportot a Látótér című műsorunkban láthatják ma este 19 óra 30 perctől.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!