2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A paksi bővítés a rezsicsökkentést megalapozó lépés

2014. január 25., szombat 08:22, frissítve: csütörtök 11:19

A paksi bővítés a kormány rezsicsökkentési szándékát megalapozó lépés – így értékelték a nagyobbik kormánypárt frakcióülésén az oroszokkal aláírt megállapodást Hoppál Péter szerint.

A Fidesz szóvivője Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: az áram árának további csökkentését a magyar atomerőmű bővítése teheti lehetővé. Rogán Antal péntek a Fidesz kihelyezett frakcióülése előtt arról beszélt, hogy a gáz ára mérséklődhet először a harmadik rezsicsökkentés részeként, a villamosenergia és a távhő valószínűleg később, de még idén, két eltérő időpontban lesz olcsóbb.

„Ha az a két blokk megépül, amelyet már 2009-ben, az öt évvel ezelőtti parlament eldöntött, hogy megújítás keretében Pakson bővíteni kell, akkor friss adat szerint 10-13 százalékkal csökkenhet Magyarországon az áram ára. Ezt úgy értékeljük, hogy a mi politikai szándékainkat és a megkezdett rezsicsökkentésünket folytathatja ez a folyamat” – mondta a Fidesz szóvivője.

A Hoppál Péterrel készült teljes beszélgetést itt tekintheti meg.

A meglévő, de egyre gyengülő kapacitás miatt van szükség a két új blokk megépítésére – az MTA Energiatudományi Központjának főigazgatója szerint. Horvát Ákos Magyarország élőben című műsorunkban azt mondta: jelenleg az oroszok rendelkeznek a legjobb technikai háttérrel a beruházás kivitelezéséhez. „Műszaki, technikai szempontból nem merül fel semmiféle kétség, hogy az oroszok az egyik jó választás lehet, ha nem a legjobb” – vélekedett a főigazgató.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!