2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A nyár legforróbb napja volt – eddig

,

2013. július 29., hétfő 18:27, frissítve: kedd 07:03

A hétfői volt a nyár eddigi legforróbb napja, Baja térségében 40 fokot mértek, ami napi melegrekord. A hidegfrontot az Észak-Dunántúlon viharos, 70-100 kilométer/órás sebességű széllökések kísérhetik.

Tatán 26,2 fokot mértek hajnalban, Baján pedig 40 fokot napközben – megdőltek a napi melegrekordok a nyár eddigi legforróbb napján. Enyhülést az este hozhat, a meteorológusok szerint akkor éri el az ország északnyugati határát a hidegfront. A viharos szél több helyen okozhat porvihart, az Észak-Dunántúlon 70-100 kilométer/órás sebességű széllökések is előfordulhatnak. A hidegfront hatására keddre 10 fokot hűl a levegő, napközben 26-28 Celsius-fok lehet.

A folyamatos, napok óta tartó figyelmeztetéseknek köszönhetően nem ugrott meg a rosszullétek száma a kánikulában – mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. „Kicsit több rosszulléthez riasztanak minket, 5-10 százalék emelkedést látunk egyelőre az esetszámokban” – fejtette ki Győrfi Pál.

Sok a baleset

A hőségben számos baleset történik az utakon. A rendőrség összesítése szerint öten haltak meg és 99-en sérültek meg karambolokban az elmúlt három napban. Reggel egy kamion borult fel az M5-ös autópálya Szeged felé tartó oldalán, ketten sérültek meg, őket kórházba szállították. A rendőrség arra figyelmeztet, hogy kánikulában hosszabb a reakcióidő, a járművezetők türelmetlenebbek, egyes sofőrök pedig agresszívvé válnak.

Operációk maradtak el

Műtéteket halasztottak el a Pécsi Tudományegyetem gyermekklinikáján, ahol a múlt héten két sebészeti műtőben elromlott a légkondicionáló berendezés. Az orvosok egy ideig az 50 fokos hőségben is operáltak, azokat a beavatkozásokat pedig, amelyek nem igényeltek nagy műszerezettséget, az orr-fül-gége műtőben végezték el. A berendezéseket egy budapesti cég szerelte fel és szervizeli, a légkondicionáló hibáját csak a hét végére sikerült megjavítani.

42 ezren a fővárosi strandokon

A hétvégén több mint 42 ezren hűsöltek a fővárosi strandokon és gyógyfürdőkben. A Dagály strand csaknem 30, a Palatinus közel 10 százalékkal több vendéget fogadott ebben a hónapban, mint tavaly júliusban. Ez volt egyébként a két legnagyobb forgalmú strand az elmúlt napokban.

Jegesteát kapnak a majmok

Hűtött ételekkel és italokkal igyekeznek elviselhetőbbé tenni a kánikulát az állatoknak a pécsi állatkertben. A bölények nehezen viselik a locsolást, ezért inkább a kifutójukat hűtik naponta többször is hideg vízzel. A vízilovak viszont hűtött görög- és sárgadinnyét kapnak – gondozójuk szerint nincs az a mennyiség, amit meg ne ennének. A csimpánzok kedvence a vegyes hideg gyümölcskoktél, de a hűtött dinnyét és a barackot is szeretik. Ők naponta legalább két alkalommal jegesteát is kapnak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!