2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A miniszterelnök házánál robbantotta fel magát

,

2014. augusztus 13., szerda 20:28, frissítve: péntek 10:20

Franciaország megkezdi az iraki iszlám szélsőségesek ellen harcoló kurdok felfegyverzését. Az amerikaiak továbbra is kizárják a szárazföldi katonai beavatkozást, ugyanakkor több mint száz katonai tanácsadót küldenek a térségbe. Az Iszlám Állam szerdán újabb területeket foglalt el: ellenőrzése alá vont több kulcsfontosságú települést Szíriában, a török határ közelében.

Sűrű füst emelkedett a bagdadi zöld város fölé, ahol öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az újonnan kinevezett iraki miniszterelnök lakhelye közelében. Áldozatokról azonban nem érkeztek hírek.

A síita Haider al-Ábádit hétfőn kérték fel kormányalakításra, az amerikai külügyminiszter tőle várja az iraki válság megoldását. „Az új iraki vezetésnek nagyon nagy kihívással kell megküzdenie: vissza kell szereznie a lakosság bizalmát, lépéseket kell tenni a válság megoldására. Mi továbbra is kiállunk az iraki nép mellett” – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az Egyesült Államok megkezdte az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita csoport ellen harcoló iraki kurd erők felfegyverzését. Az amerikaiak a kurdoktól kőolajat vesznek, korábban a George Bush volt amerikai elnökhöz közelálló cégek a központi kormányzat megkerülésével közvetlenül a kurdokkal tárgyaltak a kőolajexportról.

Az Egyesült Államok újabb katonai tanácsadókat küld Irakba, hogy elősegítsék az üldözött kisebbségek védelmét. Az amerikaiak napok óta repülőgépekről dobnak le segélyeket a szunnita Iszlám Állam nevű csoport elől elmenekült embereknek. „Az elnök felhatalmazott, hogy újabb 130 katonai tanácsadót küldjünk Irak északi részébe, Erbíl térségébe, hogy közelebbről megismerkedjenek a helyzettel és felmérjék, miként járulhatnánk hozzá az irakiak megsegítéséhez” – szögezte le az amerikai védelmi miniszter, Chuck Hagel. Az amerikai védelmi miniszter szerint nem harcoló egységről van szó, az Egyesült Államok ugyanis nem készül újabb szárazföldi katonai akcióra Irakban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!