2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A Mazsihisz több dolgot is tisztázna a kormánnyal

2014. január 21., kedd 13:43, frissítve: kedd 21:36

Ha nem teljesíti a kormány a kéréseiket, megfontolják részvételüket a holokauszt-emlékév programjain – jelentette be a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

Heisler András elmondta: a többi közt arra kérik az ország vezetését, hogy állítsák le a német megszállás fővárosba tervezett emlékművének kivitelezését, emellett vonjanak be zsidó szakérőket is a Józsefvárosban felépülő új Holokauszt Emlékközpont kialakításába. A Mazsihisz vezetője úgy véli: ezzel nem ultimátumot adnak a kormánynak, hanem szeretnének minél előbbi tárgyalássorozatot sürgetni a miniszterelnökkel a kérdések tisztázására.

„Ezek a folyamatok nem tarthatóak, és hogyha nem tudjuk helyrerakni ezeket a folyamatokat, akkor nem lesz lehetőség az együttműködésre. Mi azon dolgozunk, hogy helyrekerüljenek ezek a folyamatok. Nem ultimátumszerűen és nem tételesen határoztuk meg a feladatokat. Mi erősen dolgozunk azon, hogy a mi gondjaink kisebbedjenek és hogy a holokauszt-emlékév 2014-es sorozat az a halottaink emlékét méltóképpen kezelje” – fogalmazott Heisler András.

A kormány célja, hogy az országban kialakuljon az emlékezés kultúrája – így reagált a Kormányzati Információs Központ. A közleményben azt írják: eljött az ideje, hogy az 1944-es márciusi náci megszállás 70. évfordulója alkalmából minden áldozatnak emlékművet állítson a kormány. Az emlékmű felállítását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége mellett az MSZP, az Együtt–PM és a DK is kifogásolta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!