2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

A magyarság jövője foroghat kockán

2013. november 9., szombat 12:57, frissítve: vasárnap 15:03

A magyarság jövője is a tétje a mai szlovákiai megyei választásnak a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szerint. A felmérések azt mutatják, hogy a Robert Fico kormányfő vezette baloldali Irány-Szociáldemokrácia győzelme várható.

A megyei közigazgatások évente több mint 300 milliárd forintnyi összeg sorsáról döntenek, középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak finanszírozásáról is. Ennek ellenére alacsony az érdeklődés a megyei választásokon: négy éve a 20 százalékot sem érte el a részvételi arány.

Meglehetősen unalmas kampány előzte meg az idei megyei választásokat Szlovákiában. Valamennyi eddigi megyefőnök indul a megmérettetésen, és a legtöbb kerületben esélyesek is. A magyar választók szempontjából fontos lépés, hogy Nyitra megyében nem alakult újjá a nagy szlovák koalíció, így valószínűleg nagyobb befolyása lesz majd a magyar képviselőknek – tudósít Pozsonyból a Hír TV munkatársa.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd jelöltjei még Kassa és Nagyszombat megyében esélyesek. Ez utóbbiban megyefőnök szeretne lenni Berényi József, az MKP elnöke és Nagy József, a Híd volt környezetvédelmi minisztere.

Az eddigi tapasztalatok alapján alacsony részvételre számítanak az idei megyei önkormányzati választásokon Szlovákiában. A szavazóhelyiségek reggel hét órakor nyitottak, és este tízkor zárnak. Nem biztos, hogy megyefőnököt sikerül első nekifutásra választani, ahhoz ugyanis meg kell szerezni az összes leadott érvényes szavazat több mint felét. Ha ez egyik jelöltnek sem sikerül, lesz még egy forduló, melybe az a két jelölt jut tovább, akik az elsőben a legtöbb szavazatot kapták.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!