2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

A harc csak most kezdődik az EB elnöki székéért

2014. május 26., hétfő 11:01, frissítve: hétfő 19:44

Uniós szinten az Európai Néppárt nyerte az EP-választást. 751 helyből várhatóan 212-t szereznek meg. Ebbe a pártcsaládba tartozik a Fidesz is. A rivális szocialista frakciónak valószínűleg 187 képviselője lesz. A harmadik helyen a liberálisok végeztek 71 hellyel. A negyedik legtöbb szavazatot az Európai Zöldek kapták, ami 55 mandátumot jelent. Az, hogy melyik pártcsalád adhatja az Európai Bizottság új elnökét, a következő hetekben dőlhet el.

Az Európai Néppárt kapta a legtöbb szavazatot, de korántsem biztos, hogy a párt bizottsági elnökjelöltje, Jean-Claude Juncker az EP többségének a támogatását is képes lesz megszerezni. A parlament júliusban az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács javaslata alapján egyszerű többséggel szavaz a brüsszeli végrehajtó szerv új elnökéről. Ez azt jelenti, hogy a néppártnak több másik frakciónak a támogatására is szüksége lesz. Juncker ennek ellenére bizakodó. „Én vagyok jogosult, hogy a bizottság következő elnöke legyek, hiszen mi nyertük meg a választást. Nem ez volt az egyetlen téma az európai választáson, de nagy érdeklődésre tartott számot, szóval én örülök az eredménynek” – közölte Jean-Claude Juncker bizottsági elnökjelölt.

Juncker támogatottsága azonban a néppárton belül sem egységes. Orbán Viktor a Hír TV-ben azt mondta, hogy a Fidesz képviselői nem szavazzák meg a politikust. A miniszterelnök szerint Juncker kiválasztása a kampányra szólt, az volt a feladata, hogy győzelemre vezesse az Európai Néppártot, megbízatásából nem következik, hogy automatikusan neki kell vezetnie az unió kormányának tekintett Európai Bizottságot. Hasonlóan nyilatkozott választási műsorunkban a Fidesz listavezetője, Pelczné Gáll Ildikó is. „Soha nem rejtettük véka alá, hogy a dublini kongresszuson személyesen én is Barnier biztosra szavaztam, aki a belső piac és fogyasztóvédelmi biztos. Kiváló munkakapcsolatunk volt, igazán nagyszerűen képviselte azt a területet. Olyan politikus volt, aki megnyerő, és alkalmas arra, hogy a bizottság elnöke legyen, azonban a többség mást szavazott. Mi ezt a döntést elfogadtuk, és tudomásul vettük, hogy a kampány idején, a kampányban Juncker vezeti az Európai Néppárt csapatát. Nagyon reméljük, hogy győztes lesz a csapat, miénk lesz a legnagyobb frakció továbbra is, és innentől kezdve egyébként a kormányfőknek a feladata, hogy döntsenek a jelölésről, és amikor meglesz a jelölés, és megegyeznek ebben, akkor nyilvánvalóan mi is a többséghez fogunk állni” – fogalmazott korábban a fideszes Pelczné Gáll Ildikó.

Schulz szerint most kezdődik a harc

Bár a szocialisták több tucattal kevesebb szavazatot kaptak, elnökjelöltjük, Martin Schulz azt üzente jobboldali riválisának, hogy a harc csak most kezdődik a bizottsági elnöki székért, és kétségbe vonta, hogy a néppárti jelölt képes lesz többséget szerezni. „Én azt javaslom, hogy a politikai programok alapján kezdjünk párbeszédet. Egy dolog biztos, az Európai Néppárt 60 képviselői helyet vesztett, a másik pedig az, hogy a szociáldemokrata frakció támogatása nélkül nem lehetséges többséget szerezni a parlamentben” – közölte Martin Schulz bizottsági elnökjelölt.

Schulzhoz hasonlóan a liberálisok jelöltje, Guy Verhofstadt is arról beszélt, hogy csak azért, mert a néppárt szerezte meg a legtöbb szavazatot, még nem biztos, hogy a jelöltjük automatikusan megszerezheti a parlament támogatását. A negyedik legnagyobb frakció, a Zöldek jelöltje, Ska Keller is kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy támogatná-e Juncker programját. A frakcióvezetők kedd reggel, az állam- és kormányfők pedig kedd este találkoznak, hogy megvitassák a választás eredményeit.

Merkel: Egyedül nem megy

Egy párt sem tud egyedül európai bizottsági elnököt állítani – jelentette ki Angela Merkel. A német kancellár azt mondta, az Európai Parlamentben több politikai erő szavazataira van szükség Jose Manuel Barroso utódjának megválasztásához. Hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt jelöltje Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnökét az állam- és kormányfők jelölik, akik holnap találkoznak egymással. Merkel szerint azonban személyi kérdésről nem lesz szó.

Nagy sikereket értek el az euroszkeptikus erők

Több tagállamban is nagy sikereket értek el az euroszkeptikus erők az európai parlamenti választáson. Franciaországban a szélsőjobboldali Nemzeti Front győzött, Görögországban viszont az euroszkeptikus szélsőbaloldal nyert. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!