2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A Hamász is elfogadta a tűzszünetet

2014. július 27., vasárnap 07:38, frissítve: vasárnap 17:55

Elfogadja a 24 órás humanitárius tűzszünetet a Gázai övezetet irányító Hamász. A palesztin radikális szervezet bejelentése szerint a muzulmán böjti hónap közeledtére tekintettel fogadják el az Izrael által meghirdetett fegyvernyugvást. A tűzszünet közép-európai idő szerint 13 órakor lépett életbe.

A Hamász eddig elutasította a kérést, és szombat este óta több rakétatámadást hajtottak végre Izrael déli és középső részei ellen. Huszonöt rakétát lőttek a zsidó állam területére, melyekből ötöt a lakott területeket védő Vaskupola semmisített meg. A legfrissebb adatok szerint a palesztin halálos áldozatok száma meghaladta az ezret, az izraeli oldal veszteséglistáján negyvenkét elesett katona és három civil van.

Több ezren tiltakoztak világszerte a harcok ellen

A világ több nagyvárosában is ezrek tiltakoztak a gázai harcok ellen. Tel-Avivban is több ezren vonultak utcára, de tüntettek Izrael ellen Berlinben, Genfben és Londonban is. Párizsban pedig a francia hatóságok tilalma ellenére tartották meg a demonstrációt. Itt a tüntetők egy része összecsapott a rendőrséggel.

Miközben a világ nagyhatalmai a tűzszünet meghosszabbításáról tárgyaltak Párizsban, az emberek az utcákon követelték az izraeli katonai akció leállítását. „Mi mind palesztinok vagyunk” – kiabálták a tüntetők Párizsban, akik izraeli zászlókat is égettek. Annak ellenére vonultak utcára, hogy előző nap a francia belügyminiszter betiltotta a palesztinpárti tüntetést, miután az elmúlt hét végén két, ugyancsak nem engedélyezett tüntetésen súlyos összecsapások történtek a francia fővárosban. Egyesek most is kövekkel, üvegekkel és petárdákkal kezdték dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Negyven embert állítottak elő az egyenruhások.

Svájc második legnagyobb városa Genf, ahol a lakosság közel fele bevándorló. Itt is több százan tüntettek Palesztina mellett. „Sokkol engem és mélyen érint, hogy látom a mindenüktől megfosztott embereket, akiknek a házaikat lerombolták. Elfogadhatatlan. Gyalázatos látni ezt és azt a csendet, ami ezeket a tetteket körülveszi” – mondta a lausanne-i palesztin vészhelyzetcsoport egyik tagja.

Londonban a tiltakozók egy hatalmas palesztin zászlót feszítettek ki az izraeli nagykövetség elé. Frankfurtban és Berlinben is ezrek tiltakoztak. „Azért vagyok itt, hogy megmutassam, ennek a mészárlásnak véget kell vetni 66 év után. Világossá szeretném tenni, hogy mi nem a zsidóság, hanem a cionizmus ellen vagyunk, és tudjuk persze, hogy nem minden izraeli ért egyet azzal, ami történik. Azért vagyunk itt, mert az emberi jogokat támogatjuk és mert végre békét akarunk” – mondta egy tüntető.

Berlinben a tüntetők a török negyeden keresztül vonultak. „A blokád megszüntetését és a két államos megoldást követeljük az 1967-es határokkal. Sürgősen szükség van a tűzszünetre és a palesztin probléma végleges megoldására” – mondta a Milli gorus mozgalom egyik tagja.

New Yorkban is ezrek gyűltek össze a Time Square-en, hogy tiltakozzanak az izraeli agresszió ellen. A csoport az izraeli konzulátus elé vonult, ahol azt kiabálták: Szabadságot Palesztinának!

Tel-Avivban háromezren tüntettek a térségben zajló vérontások miatt. A Rabin téren néhány száz ellentüntető is jelen volt, ők a gázai katonai akciót éltették.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!