2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A halottak száma meghaladja a kétszáznyolcvanat

,

2014. május 15., csütörtök 07:36, frissítve: péntek 10:02

Már a 280-at is meghaladta a nyugat-törökországi bányarobbanás halálos áldozatainak a száma. 150 bányászról még mindig nem lehet tudni, hogy életben van-e. Éjszaka is folytatódott a kutatás az eltűntek után. A történtek miatt tüntetések voltak több nagyvárosban, több helyen erőszakba torkolltak a demonstrációk.

Vízágyúkkal oszlatták a tömeget a rendőrök Isztambulban. Több mint kétezer ember tüntetett a rossz munkabiztonsági körülmények ellen. Az indulatokat a több mint 280 halálos áldozattal járó szomai bányabaleset gerjesztette.

A török miniszterelnök megvédte az ország bányabiztonságát. Recep Tayyip Erdogan szerint a bánya márciusban megfelelt a biztonsági előírásoknak. „Ilyen bányabalesetek nem csak Törökországban történnek. Sok egyéb országban is voltak már, például az Egyesült Államokban, Kínában, Franciaországban, Indiában és Belgiumban” – fogalmazott a török miniszterelnök.

A bánya környékén a hozzátartozók még mindig várakoznak, hogy valamilyen hírt kapjanak szeretetteikről. „Egy testvérem szorult be, 1992-ben született. két évvel fiatalabb, mint én. Semmit sem hallottunk róla, de láttunk róla felvételeket a tévében. Tudjuk, hogy ő volt az, de később visszaküldték a bányába a mentőcsapattal. A barátainak a többségét megmentették, de nem tudjuk, hogy vele mi van” – panaszolta az egyik aggódó rokon.

A bennrekedtek keresését az éjszaka egy időre felfüggesztették. „Leálltunk. A mentési akció leállt. Megpróbálják megmozgatni a levegőt, ezután majd folytatjuk” – tájékoztatott korábban Harun Ozer bányász.

Az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy a bányában rekedt dolgozók élve kerülnek elő. A török energiaügyi miniszter közlése szerint csaknem 200 bányász földi maradványait már átadták a hozzátartozóknak, hogy eltemethessék. Az országban háromnapos nemzeti gyászt rendeltek el.

Áder kifejezte részvétét

Levélben fejezte ki részvétét Áder János a több mint 200 áldozattal járó bányakatasztrófa miatt a török államfőnek. A táviratban a köztársasági elnök azt írta Abdullah Gülnek: megrendüléssel értesült a súlyos, több száz halálos áldozatot követelő tragédiáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!