2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A hadsereg tudja, mit tervez a Boko Haram, mégsem tettek semmit

2014. május 10., szombat 13:46, frissítve: hétfő 16:47

Figyelmeztették a nigériai hadsereget, hogy a Boko Haram támadásra készül, mégsem tettek semmit – ezt állítja az Amnesty International. Az iszlamista szervezet csaknem háromszáz diáklányt rabolt el. Az ENSZ biztonsági tanácsa szankciókkal fenyegette meg a csoportot, ha nem engedi el a lányokat.

Továbbra sem tudják a nigériai hatóságok, hogy merre lehet az a 276 diáklány, akit a Boko Haram nevű iszlamista szervezett rabolt el, még április közepén. A nigériai elnök szerint a lányok még mindig az ország határain belül lehetnek. „A támadók Borno állam területén vannak a Sambisa erdőben, egy erdős helyen, ahol együtt dolgozunk szakértőkkel, akik szenzorokat használnak, hogy láthassák, merre vannak. Így most azt mondhatjuk, hogy a Sambisa területen vannak, és igen, hallottam én is azokat a történeteket, hogy már kivitték őket az országból, hogy néhány lány Kamerunban van, de az emberek majd meglátják, hogy még mindig Nigériában vannak” – mondta Goodluck Jonathan nigériai elnök.

A nigériai titkosszolgálatok a telefonos bejelentésekben bíznak. „Minden nigériait felszólítottunk, hogy figyeljenek a biztonságra, hogy nézzenek körül a környezetükben, mert ha mi azt kezdjük mondani, hogy minden utcán kint vagyunk, az csak rosszul sülhet el és nem tudjuk megállítani. Megadtuk a biztonsági számainkat is, és ma azt mondhatjuk, hogy a nigériaiak jól teljesítettek eddig” – mondta Marilyn Ogar, a nigériai állambiztonsági szolgálat szóvivője.

Két elrabolt lány édesapja azt mondta: voltak olyanok, akik még az őket szállító teherautóról megszöktek. Ők mesélték el, hogy hogyan zajlott a támadás. „Amikor a Boko Haram támadott, bementek az iskolába és összegyűjtöttek mindenkit, és azt mondták, azért vagyunk itt, hogy megvédjünk, ne féljetek, mindenki üljön le. Összegyűjtötték őket és azt mondták, hogy ők a hadsereg. Megvédünk titeket, ne féljetek. Aztán azt látták, hogy elkezdik felgyújtani az iskolát.”


Az Amnesty International szerint a nigériai hadsereget figyelmeztették arról, hogy a Boko Haram támadásra készül a Chibok városában található lányiskola ellen, de semmilyen sürgős intézkedést nem tettek a merénylet megakadályozására. Közben az ENSZ biztonsági tanácsa a diáklányok feltétel nélküli és azonnali szabadon engedését követelte és szankciókkal fenyegette meg az iszlamista szervezetet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!