2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A hadsereg ostromgyűrűjében Szlovjanszk

2014. május 7., szerda 10:12, frissítve: szerda 17:08

Nem hivatalos értesülések szerint az ukrán biztonsági erők visszafoglalták a szakadároktól a városházát a Donyeck megye déli részén lévő Mariupolban. Az ukránok közben ostromgyűrűbe fogták Szlovjanszkot is, amelynek egy részét orosz szeparatisták tartják ellenőrzésük alatt. Az amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatóján pedig előre érvénytelennek nevezte a kelet-ukrajnai népszavazások eredményét. John Kerry szerint a krími forgatókönyv ismétlődik meg, és a területek el akarnak szakadni Ukrajnától.

Az ukrán hadsereg körbezárta Szlovjanszkot, a településhez vezető úton ellenőrző pontokat létesítettek: az autóknak páncélozott járműveket kell kerülgetniük. Beljebb viszont az oroszpárti fegyveres csoportok torlaszolták el az utakat. A kelet-ukrajnai város lakossága attól tart, hogy harcok robbannak ki az oroszbarát fegyveresek és az ukrán hadsereg között.

„Azt akarom, hogy ezt a lehető leghamarabb hagyják abba. Nem akarok semmilyen háborút. A kijevi vezetésnek tennie kellene valamit, mert belefáradtunk az egészbe” – mondta egy helyi lakos. Más abban bízik, hogy elülnek a harcok, ha a népszavazás eredménye után a terület Oroszországhoz tartozik. „Ez szörnyű, hogy az emberek egymásnak mennek. Még Hitler sem ment olyan messzire, hogy saját népére küldte a hadsereget. Nem találok szavakat arra, amit a kijevi hatóságok tesznek. Remélem, hogy az emberek igent mondanak a függetlenségi referendumon. Mi Oroszországgal tartunk” – fogalmazott egy asszony. Kijevben ugyanakkor abban bíznak, hogy a május 25-re kiírt választások hozzák el a békét.

Mindeközben az Egyesült Államok és az Európai Unió Ukrajnáról egyeztetett Washingtonban. John Kerry Catherine Ashtonnal tartott közös sajtótájékoztatót: Barack Obama már utalt rá, hogy ha az „orosz elemek” továbbra is szabotálják az ukrajnai demokratikus folyamatokat és megakadályozzák a május 25-i szabad és tisztességes választásokat, akkor készen állunk arra, hogy mi és az Európai Unió újabb szankciókat vezessünk be – közölte John Kerry.

Az amerikai külügyminiszter ugyanakkor kiagyaltnak és színleltnek minősítette azokat a népszavazásokat, amelyeket a tervek szerint az oroszpárti felkelők a hét végén tartanak a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében. Az amerikai diplomácia vezetője szerint Kelet-Ukrajnában a krími forgatókönyv ismétlődik meg, ezért Washington nem hajlandó elismerni az ott megrendezendő referendumok eredményét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!