2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A háború folytatás mellett tüntettek Tel-Avivban

,

2014. augusztus 15., péntek 18:05, frissítve: péntek 21:40

A gázai háború folytatásáért tüntettek Tel-Avivban, a demonstrálók szerint Izraelnek meg kell semmisítenie a Hamaszt. A szerda éjjel meghirdetett ötnapos fegyverszünet egyelőre tart. Közben New Yorkban elkezdődött annak a jordán banknak a pere, amelyet a palesztin szélsőségesek által elkövetett merényletek finanszírozásával vádolnak.

Háborúpárti tüntetőkkel telt meg Tel-Aviv főtere. A több ezer résztvevő azt követeli, hogy az izraeli kormány vessen véget a szerda este a Hamasszal kötött ötnapos tűszünetnek.

„Elegünk van. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk a miniszterelnöknek: ha harcolnod kell, harcolj, ne beszélj! Nincs miről beszélni. Terrorszervezetekről van szó, nincs miről beszélnünk velük. Csendet akarunk Izraelben, elég volt a rakétákból, mindenből! Ha a világ haragszik ránk, haragudjon. Harcolni fogunk, háborúba megyünk” – mondta Oren Aloni tüntető.

A zsidó állam tankjai jelenleg is készenlétben állnak a Gázai övezet határán, a palesztinok viszont tartós fegyvernyugvást szeretnének. A Hamasz legfőbb feltétele továbbra is az övezetet 2007 óta sújtó blokád megszüntetése. „Még mindig létezik valós esély arra, hogy egyezséget érjünk el, ha a cionista erők nem játszanak tovább a szavakkal, nem rejtőznek mögéjük és nem vetnek be cseleket” – fogalmazott Halil Al-Hajja, a Hamasz képviselője.

Közben New Yorkban a bíróság elé került annak a banknak az ügye, amelyet a Hamasz pártolásával vádolnak. A jordániai Arab Banktól 300 amerikai állampolgár követel kártérítést, amiért megsebesültek a palesztin szervezet 2001 és 2004 közötti izraeli merényleteiben.

„Azért indítottuk el a pert, mert be akarjuk bizonyítani, hogy a bank anyagi támogatásban részesítette a Hamaszt, szerintünk tudatosan. Ezzel 24 terrortámadás kivitelezését segítették, ezekben ügyfeleink megsérültek” – jelentette ki Michael Elsner, a felperesek jogi képviselője.

A vád szerint a pénzintézet Hamasz-vezetők számláját kezelte, és több mint 35 millió dollárnyi pénzt utalt át palesztin öngyilkos merénylők családtagjainak; a bank elnökségi tagjai állítólag ellenségnek nevezték Izraelt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!