2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

A Fehér Ház nem hajlandó "váltságdíjat" fizetni

2013. október 15., kedd 20:03, frissítve: szerda 09:28

Továbbra sincs egyezség az amerikai költségvetés és adósságplafon ügyében, miután a Fehér Ház elutasította a képviselőházi republikánusok legújabb ajánlatát. A kormány szerint a javaslattal csak annak az ultrakonzervatív mozgalomnak akart gesztust tenni az ellenzék, amely miatt nem sikerült időben elfogadni az átmeneti költségvetést. Az ajánlat részeként többek közt megszűnne az elnök, az alelnök, a miniszterek és a kongresszus tagjainak egészségügyi támogatása.

Az amerikai közintézmények csak akkor nyithatnak ki újra, ha a demokraták és a republikánusok végre megállapodnak az átmeneti költségvetésről. Az egyezséggel a technikai csődöt is elkerülhetné az Egyesült Államok.

– Hónapok óta azt hajtogatom: egyértelmű, hogy a csőd gondolata helytelen. Még csak a közelébe sem szabad kerülnünk – mondja John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke.

Az ellenzék bizonyos feltételek mellett belemenne, hogy annyival megemeljék az adósságplafont, hogy legalább 2014 februárig finanszírozni tudják az állami kiadásokat. Az amerikai elnök egyelőre óvatosan optimista.

– Meglátjuk hogy valódi-e az előrelépés. A szenátusban szerintem igen, a képviselőházban azonban a republikánusok még mindig azt gondolják, hogy engedményeket csikarhatnak ki a kormányzat zárva tartásával vagy a csőddel való fenyegetéssel – véli Barck Obama.

Felháborodott a Fehér Ház

A republikánus szenátorok elfogadható kompromisszumot kínáltak a kormánynak, képviselőházi párttársaik viszont olyan ajánlattal álltak elő, amely felháborította a Fehér Házat. Az elnöki hivatal szerint a javaslattal csak annak az ultrakonzervatív mozgalomnak akart gesztust tenni az ellenzék, amely miatt részlegesen leállt a kormányzat. Az ajánlat részeként a többi közt megszűnne az elnök, az alelnök, a miniszterek és a kongresszus tagjainak egészségügyi támogatása, és el kellene halasztani egy az egészségügyi reformhoz szükséges adó bevezetését.

– A képviselőház szélsőséges republikánusai meg akarják torpedózni a szenátus kétpárti haladását, egy olyan javaslattal, ami nem mehet át a szenátuson, és nem is fog átmenni – nyilatkozta Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője.

A Fehér Ház szóvivője a republikánus képviselők javaslatáról szólva ismét elmondta: a kormány nem hajlandó „váltságdíjat” fizetni azért, hogy a törvényhozás tagjai elvégezzék alapvető feladataikat, vagyis azt, hogy elfogadják a büdzsét és jóváhagyják az ország adósságainak kifizetését.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!