2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

A bankszövetség szerint jogszerű az árfolyamrés

,

2014. július 2., szerda 09:06, frissítve: szerda 10:29

A bankszövetség szerint a kormánypártok túlterjeszkednének a Kúria jogegységi határozatán, ha a pénzintézetekre hárítanák részlegesen a devizahitel árfolyamkockázatát.

Az érdekképviselet főtitkára szerint a legfőbb bírói fórum a forint gyengüléséből adódó többletköltségek kérdését lezárta. Kovács Levente ezért nem érti a Fidesz frakcióvezetőjének felvetését. Rogán Antal a nagyobbik kormánypárt képviselőinek nevében arról beszélt, hogy a devizaalapú kölcsönöket a jelenleginél alacsonyabb árfolyamon kell forintra váltani. A bankszövetség egyébként a devizahitelesek kártalanítását és a forintosítást egy lépésben oldaná meg, míg a kormány háromban.

Rogán Antal sem vitatja, hogy a Kúria nem minősítette egyértelműen tisztességtelennek az árfolyamkockázat teljes áthárítását az adósokra. A Fidesz frakcióvezetője azonban megjegyezte, hogy a legfőbb bírói fórum szerint a bankok eljárása csak akkor tekinthető tisztességesnek, ha az ügyfelet részletesen tájékoztatták a forint gyengülésének pénzügyi következményeiről. Emlékeztetett a körülmények jelentős megváltozásának jogelvére is. A rendszerváltozás után a magyar bíróság erre a jogelvre hivatkozva találta törvényesnek azt a politikai döntést, amellyel az akkori parlament a piaci szintre emelte az OTP-hitelek kamatát, hogy megelőzze a bank csődjét.

Az elévülést és érvénytelenséget is vizsgálja a devizahiteles-pereknél a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja. A Magyar Nemzet azt írja: ezeket a pontokat sem a tavaly decemberi, sem a június 16-i jogegységi határozat nem rendezte teljes körűen. A testület elsősorban arra keresi a választ, milyen jogkövetkezmények alkalmazhatók akkor, ha a devizakölcsön-szerződést a bíróság érvénytelenné nyilvánítja, de a kontraktus hibáit az ítélkező tanács sem tudja orvosolni. A devizaügy jogi részleteinek tisztázása az év végén fejeződhet be.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!