2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

39,6: országszerte megdőltek a melegrekordok

,

2013. július 28., vasárnap 19:25, frissítve: hétfő 08:22

Több helyen is megdőlt vasárnap az országos melegrekord, holnap pedig akár 40 fok is lehet. Hétfő délutántól enyhülést ígérnek a meteorológusok, de utána ismét folytatódik a kánikula.

Kutya meleg volt vasárnap a fővárosban. Egyes helyeken a hőmérő már délben 38 fokot mutatott. A Deák téren a hőségriadó elrendelése óta több mint 15 ezer zacskós vizet osztottak szét a Fővárosi Vízművek munkatársai. A fürdőkben gombostűfejnyi hely sem maradt. A Dagály strandon hosszabbított nyitva tartással, árnyékolóval lefedett gyermekmedencével és párakapuval várták a vendégeket.

Az ország más pontjain sem volt jobb a helyzet: Szegeden 37, a Bács-Kiskun megyei Izsákon pedig kora délután 39,6 Celsius-fokot mértek.

Több ezren mártóztak meg a Tisza-tóban, és zsúfolásig megtelt a Balaton partja is. Volt, aki úgy védekezett az extrém napsütés ellen, hogy egész nap ki se jött a vízből.

Nemcsak a vízpart hozhat enyhülést: a melegben többet is kell inni – tanácsolják az orvosok. „Nagyon fontos a folyadékpótlás. Itt meg kell jegyeznem, hogy gyakran elfelejtik: nemcsak a víz, hanem az úgynevezett mikroelemek pótlása is nagyon fontos, ezért célszerű a vízbe bármiféle multivitamint is belerakni, amely tartalmaz magnéziumot, káliumot, nátriumot, tehát azokat az aktív nyomelemeket, amelyek szükségesek a normális életműködéshez” – tanácsolta Szemerédi István háziorvos.

A több napja tartó hőség nagyon megterheli még az egészséges szervezetet is, ilyenkor gyakoribbak az ájulásos rosszullétek. „Naponta kontrolláljuk a feladatszámot a dél-alföldi régióban, és jelentős eltéréseket nem tapasztaltunk, tehát sem az esetszám, sem a hőséggel közvetlen összefüggésben lévő rosszullétek száma nem emelkedik, amiből arra következtetünk, hogy az emberek többé-kevésbé betartják az óvintézkedéseket” – nyilatkozta Túri Mihály, Csongrád megyei vezető mentőtiszt.

Hétfő délutántól enyhülést ígérnek a meteorológusok. De nem lélegezhetünk fel sokáig, a hét második felétől újabb hőhullám érkezik.

Hőség Európa-szerte

Kánikula tombol Európa több országában is. Németországban a strandokra menekültek az emberek a hőség elől, Belgiumban pedig még az állatokat is hűteni kell az állatkertekben. A németalföldi országban két hete tart a hőség. A szokatlan időjárásban a pingvinek is az árnyékban próbálnak hűsölni. „Tavaly nem kellett locsolót odarakni a pingvineknek, mert nem volt forróság” – közölte Steffen Patzwahl állatkert-igazgató.

Állati melegre számítanak a hétvégén a német fővárosban is. A Berlin közeli strandok is megteltek. A meteorológusok szerint vasárnap délután 38 fok körül tetőzik a hőség. „Egyre melegebb lesz. Délnyugati áramlás és magas légnyomás uralkodik, emiatt folyamatosan melegszik az idő. A csúcs talán vasárnap délután lesz” – közölte Thomas Endrulat meteorológus.

Az orvosok a kánikula veszélyeire figyelmeztetnek. „Az embereknek könnyű ruhát kell viselniük. A rövid hajúak tegyenek valamit a fejükre. A nagy hőségben ne maradjanak sokáig a tűző napon, inkább menjenek hűvösebb épületekbe vagy árnyékos parkokba, és igyanak sokat” – tanácsolja Marko Boehm orvos.

A hőségben sokan a fagylalttal hűtik magukat. Az előrejelzések szerint nemcsak 40 fok körüli hőmérséklet, hanem futó záporok és nyári viharok is várhatók Németország északi és nyugat területein.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!