2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

34 évet kellett rá várni

,

2013. szeptember 27., péntek 19:02, frissítve: szombat 08:57

Több mint 30 év szünet után ismét érdemben tárgyalt egymással az amerikai és az iráni külügyminiszter az ENSZ közgyűlésen. Míg Teherán az atomprogramja miatt kirótt gazdasági szankciók eltörlését szeretné elérni, Washington ezt továbbra is kemény feltételekhez köti. Szíria vonatkozásában már sikerült előrelépést elérni az ENSZ-közgyűlésben: a nagyhatalmak több hetes vita után megállapodtak a vegyifegyverek megsemmisítéséről szóló határozattervezetben.

A Hír TV által bemutatott képeken egy asztalnál mosolyog az amerikai és az iráni külügyminiszter – a pillanat történelmi, hiszen az 1979-es iráni forradalom óta nem volt ilyen magas szintű találkozó a két ország között. A perzsa állam képviselői az ENSZ BT-tagok és Németország bevonásával megtartott tárgyaláson az iráni atomprogramról egyeztettek az ENSZ-közgyűlés keretében.

Zarif szerint Irán és a nagyhatalmak közös célja, hogy egy éven belül meg tudjanak állapodni a perzsa állam nukleáris programjáról. Egyúttal sürgette a gazdasági szankciók feloldását, amelyet korábban Izrael és az Egyesült Államok nyomására fogadott el a nemzetközi közösség.


John Kerry viszont úgy véli: a szankciókat addig nem lehet felfüggeszteni, amíg Irán ellenőrizhető módon be nem bizonyítja, hogy valóban nem kíván nukleáris fegyvert kifejleszteni.

Szíria vonatkozásában már sikerült kézzelfogható előrelépést elérni New Yorkban: hosszú heteken át tartó viták után az ENSZ BT állandó tagjai megegyeztek a szíriai vegyi fegyverekről szóló határozattervezet szövegében. A dokumentumról magyar idő szerint szombat hajnalban szavazhat a tanács.

A kiszivárgott információk szerint a dokumentum nem rendelkezik azonnali szankciókról, ezekre csak a vegyifegyver-megsemmisítési eljárások megsértése esetén kerülhet sor. Ha elfogadják, akkor ez lesz az első, jogilag kötelező érvényű BT-határozat Szíriára nézve a polgárháború kirobbanása óta.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!