2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Városban csörtető vaddisznók

2015. augusztus 29., szombat 12:40, frissítve: szombat 18:00

Szakértők szerint a jelenlegi vadállományt szabályozni kellene, mert a túlszaporulat miatt a vadon élő állatok egyre többször jelennek meg a nagyvárosokban. Az új vadászati törvény jövőre lép életbe, csakhogy a kormányban többen is szenvedélyes sportvadászok, így a formálódó tervezethez nekik is lehet egy-két szavuk.

Fidel Castro, Che Guevara, Brezsnyev. Kommunista vezetők és vadászok. A Kádár-érában a lovasberényi vadászház a féktelen vadászatairól hírhedt volt honvédelmi miniszter, Czinege Lajos kedvelt tartózkodási helye volt. A külföldi elvtársak vadásztatása húzóágazat volt, ezért amennyire csak lehetett, megszaporították a vadállományt, hogy sok valuta érkezzen az országba.

Ma egy vadásztársaság éves átlagos tagsági díja 150-200 ezer forint, míg a tagság megszerzéséért akár 3 millió forintot is elkérnek. Így jóval kevesebb a vadász, mint a pártállami időkben, a vadállomány viszont ugyanakkora, ha nem nagyobb, mint régen. A felduzzadt vadállomány a vadásztársaságoknak több bevételt jelent, a gazdák viszont inkább csak a kárukat számolják. „Nyilvánvaló, hogy a szakemberek, az erdészek ehhez jobban értenek, hogy amikor az erdőt elhagyják ezek a vadak, talán akkor kellene beavatkozni” – mondta Róth László sukorói gazda.


A vadászok pedig sokszor tehetetlenek. „Hogyha ilyen nyílt területre, illetve egy nyiladékra vagy egy út vagy kikaszált sáv az erdő és a kukorica között, akkor az erdőből vagy a búvóhelyről kiváltó vadat, mielőtt beérne a kukoricába, el lehet bírálni, esetleg meg lehet lőni, de abban az esetben, ha a termelő teljesen telekhatárig, jelen esetben lehet látni, hogy a belógó ágak alatt is el van vetve a kukorica, tehát ezekben az esetekben a vadászatra jogosult tehetetlen fegyverrel” – fogalmazott Groszeibl Zoltán vadászmester.

A hatályos törvény szerint belterületen nem lehet vadat kilőni. Pedig a túlszaporulat miatt a vadon élő állatok egyre többször jelennek meg a nagyvárosokban. Pár hete a Ferencvárosban bukkant fel egy vadkan, amelyet csak egy kábítólövedékkel sikerült ártalmatlanná tenni. „Itt elsősorban a fegyvertörvénynek a végrehajtási rendeletén kellene változtatni. Ott ugyan van egy passzus, hogy a kárt okozó, vadászható faj elejtése hogyan valósulhat meg, eszerint engedélyt kell benyújtania területileg illetékes rendőrkapitánysághoz, ahol előre meg kell határozni az elejtés helyét és idejét, na most meg kellene érteni, hogy ezek az állatok vadállatok, nehéz velük naptárt egyeztetni, nem lehet betartani egy ilyen jogszabályt. Amíg nem lehet betartani, addig legális elejtést nem lehet csinálni” – nyilatkozta Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet docense.

Az új vadászati törvény jövőre lép életbe. Szakértők szerint a jelenlegi vadállományt szabályozni kellene. Csakhogy a kormányban többen is szenvedélyes sportvadászok, így a formálódó tervezethez valószínűleg nekik is lesz egy-két szavuk.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!