2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Trump megérkezett Davosba, és fenyegetőzésbe kezdett

Hír TV

2018. január 25., csütörtök 15:41, frissítve: péntek 11:35

A palesztinoknak szánt segélyek visszatartásával fenyegetőzött Donald Trump Davosban. Az amerikai elnök egy nappal beszéde előtt érkezett a svájci síparadicsomba, a Világgazdasági Fórumra. Trump tárgyalt Theresa Mayjel és Benjamin Netanjahuval is. Az amerikai elnök pénteken vélhetően a gazdasági sikerekről, a gazdasági növekedésről, a munkanélküliség visszaszorításáról, a tőzsde szárnyalásáról fog értekezni, amerikai befektetésre inspirálva a nemzetközi gazdasági vezetőket.

A protekcionisták és a globalisták vitája a svájci hegyek között, talán így lehetne összefoglalni az idei davosi találkozó lényegét. Harmadik napja tart a gazdasági és politikai csúcsvezetők találkozója, a nemzetközi nagyágyú, Donald Trump érkezése előtt az európai vezetők próbálták ellopni a show-t. Emmanuel Macron és Angela Merkel az európai összefogást szorgalmazta, a brexittel gyengülő Európa szerintük ugyanis csak így lehet sikeres Kína és az Egyesült Államok ellensúlyozásában.

„Ha néhány tagállam szeretne ambiciózusabb lenni, és továbblépnének a mélyebb integráció irányába, ebben a globális gazdasági környezetben megerősítenék a szuverenitásukat, fellépnének értékeink és érdekeink védelmében, akkor hadd tegyék!” – fogalmazott Marcron.

Merkel a bezárkózó gazdaság – burkoltan a trumpi kereskedelempolitika – veszélyeire figyelmeztetett. „Úgy véljük, az elszigetelődés nem vezet sehová. Abban hiszünk, hogy csak együttműködés lehet eredményes, a protekcionizmus nem. Ha pedig valaki azt gondolja, hogy az együttműködésben valami nem tisztességes, a haszon nem kölcsönös, akkor is többoldalú megoldást kell keresni, soha nem egyoldalú lépésekkel kell reagálni” – emelte ki Merkel.

A szabadkereskedelemnek tehát szabad piacokra és nem egymástól elzárt gazdaságokra van szüksége – szólt az európai vezetők üzenete az Egyesült Államok elnökének. Donald Trump már megérkezett Davosba, és találkozott is Theresa May brit miniszterelnökkel. Az amerikai elnök a kétoldali tárgyalások azonnali megkezdését szorgalmazta.

„A kereskedelem nagy mértékben nőni fog, és mi várjuk is ezt, de a koncepciójáról még tárgyalni kell. Azt hiszem, kimondhatom: a legfontosabb, hogy ez megtörténjen, mert ez […] kiváló a munkahelyteremtés szempontjából. A tárgyalási folyamat pedig nagyjából most, hogy így beszélünk, el is kezdődött” – nyilatkozta Trump.

Az izraeli kormányfővel is találkozott az amerikai elnök, majd a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésével fenyegetőzött. Washington nemrég jelentette be, hogy 65 milliót visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek év elején átutalandó 125 millió dollárból.

„Tiszteletlenül viselkedtek a múlt héten, amikor nem fogadták a mi kiváló alelnökünket. Százmilliókat adtunk nekik segélyként és támogatásként, óriási pénzeket; olyan számok ezek, amiket senki sem fog fel. Ez a pénz az asztalon van, de nem folyósítjuk többet, hacsak le nem ülnek, és nem tárgyalnak a békéről” – mondta.

Az amerikai elnök tavaly decemberben beszélt arról, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. A bejelentéssel szakított azzal a több évtizedes amerikai állásponttal, hogy Jeruzsálem státusáról az izraelieknek és a palesztinoknak tárgyalások útján kell megállapodniuk.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!