2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Sok magyar nyaralását drágíthatja meg a gyengülő forint

Hír TV

2018. május 23., szerda 17:23, frissítve: szerda 17:54

Drágulhatnak a külföldi nyaralások a forint euróval szembeni gyengülése miatt. Aki már korábban lekötötte az utazását, az is pótdíjra számíthat, ha tartósan 320 forint közelében marad az euró.

Sokan már lefoglalták az utazást nyárra, mások azonban még nem döntötték el, hol töltik a szabadságukat. Tunézia, Törökország, Görögország a sláger. Sokan élnek az előfoglalási kedvezménnyel, az ügyvezető szerint így jelentős összeget megspórolhatnak. De várhatóan az előre gondolkodóknak is mélyebben zsebbe kell nyúlniuk a forint gyengülése miatt.

„Ennek két oldala van. A jobbik oldala az, hogy mi a határ közelsége miatt nagyon sok Szlovákiából érkező utast utaztatunk magyarországi indulásokkal. Az ilyen utasok száma megnőtt. Viszont az euróárfolyam érezhetően megugrott, néhány évvel ezelőtt be is kellett vezetni euróárfolyam pótlékokat, és nagy valószínűséggel ebben az évben is, ha tartósan így marad az euró árfolyam, akkor újra be lesz vezetve” – mondta Bazsányi Béla, a miskolci Hun-West Utazási Iroda ügyvezető igazgatója.

A forint–euró árfolyam szerdán is a 320-as árfolyam közelében járt, délutánra süllyedt csak 319 forint. Egy másik utazási irodában azt mondták: akik alacsonyabb árfolyam mellett foglaltak, azoknak sem kell többet fizetniük a drágulás miatt – mert úgy alakítják ki árszabásukat.

„Az árakat próbáljuk már az idén úgy bekalkulálni, hogy kedvező legyen, és belekalkuláljuk szintén a tűréshatárba azt az euróemelkedést – mi ezáltal árat nem emelünk. Időközben semmiképpen sem, és tudjuk nagyon jól, hogy utólag ez nagyon fájdalmas az utasoknak, hogy pluszba kell befizetni az áremelést” – mondta Mészáros József, a Kolombus Tours ügyvezetője.

A szerződésben foglalt utazási feltételek megengedik az irodáknak, hogy az euróárfolyam emelkedése miatt pótlékot számoljanak fel. Ez legfeljebb az utazás teljes árának 2 százaléka lehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!