2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Pont a legszegényebbek nem érnek semmit a rezsicsökkentéssel

2017. január 30., hétfő 17:48, frissítve: kedd 10:04

A szabadpiacról vásároló kis- és közepes vállalkozásoknak ma már olcsóbb a gáz és az áram, mint amennyit a lakosság fizet a rezsicsökkentés után – nyilatkozta a Hír TV-nek egy energiaügyi szakértő. Közben nő azok száma, akik nem tudják időben befizetni gázszámlájukat. A szolgáltatók összesen 78 ezer háztartásban kapcsolták ki a földgáz-, 22 ezer fogyasztónál pedig az áramszolgáltatást is. Érdekvédők szerint a legszegényebbekhez nem jutott el a rezsicsökkentés.

100 ezer forinttal tartozik a helyi közműszolgáltatónak az egyik szécsényi nyugdíjas asszony – ez az összeg csaknem annyi, amennyi nyugdíjat ketten a férjével kapnak havonta. „Fát kell vennünk, ezt-azt, elég nehéz az élet. Fát nehezen lehet venni, csak egy köbmétert tudunk, mert 23-25 ezer forint. Gyógyszereket szedünk, a férjem 13 ezer forintos szert” – magyarázta Raák Zoltánné.

Nekik a víz-, másoknak a villany- és a gázszámla befizetése okoz nehézségeket.

Több mint 400 ezer ember nem tudja kifizetni a villanyszámláit időben, és körülbelül 200 ezer ember tartozik a gázszámlájával.
(Habitat For Humanity Magyarország)

Érdekvédők szerint a rezsicsökkentés épp a legszegényebbekhez nem ért el.

„Látjuk, hogy kicsit könnyebb kifizetni egy átlagcsaládnak a költségeket, de a szegényekhez nem nagyon jutott el ez a segítség. Tehát ők még mindig küzdenek. Ugye a rezsicsökkentés azoknak volt a legnagyobb segítség, akik többet fogyasztottak, a kisebb fogyasztókhoz nem ugyanolyan mértékben jutott el ez a támogatás” – mondta a Hír TV-nek Koltai Luca, a Habitat For Humanity Magyarország operatív igazgatója.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai is ezt támasztják alá: 2016 novemberében többen voltak adósak a gáz ellenértékével, mint egy évvel korábban. Januárban még 454 ezren tartoztak földgázszolgáltatójuknak, az év utolsó hónapjában ez a szám 554 ezerre nőtt. Az áramszámlákat viszont többen befizetik időben, mint egy évvel korábban.

„A tartozásoknak a jelentős részét, egyharmadát az 1–30 napon belüli tartozások adják. Ez azért fontos, mert aki esetleg két napot csúszik a számlájával, azt is beleszámolják ebbe a számba. Egy rész pedig sajnos egy év után sem tudja kifizetni a számlatartozását, az ő esetükben nagyon fontosnak tartjuk, hogy vegyék fel a szolgáltatójukkal a kapcsolatot, kérjenek előre fizetős mérőórát, és kerüljenek a védendő fogyasztókörbe” – fogalmazott Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője televíziónknak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adatai szerint novemberig 78 ezer háztartásban a gázt, 22 ezer fogyasztónál pedig az áramot is kapcsolták. Pedig a Hír TV-nek nyilatkozó energiaügyi szakértő szerint olcsóbbak is lehetnének az energiahordozók, ha a kormány nem tartaná befagyasztva a lakossági energiaárakat. Holoda Attila azt mondta, jelenleg a kis- és közepes vállalkozások jutnak csak hozzá az olcsó energiahordozókhoz.

„Jelenleg túlkínálat van az európai piacon gázból és villamos energiából. A rezsicsökkentés idején nem jártak jól a kis- és közepes vállalkozások, hiszen nagyon sok szolgáltató az ő árukon próbálta kompenzálni azt a veszteséget, amelyet a lakossági fogyasztásra ráterhelt szabályozott áron elvesztettek. Ma viszotn már sokkal olcsóbban lehet az európai piacon elérni mind a két energiahordozót. A kis- és közepes vállalkozások ma már sokkal jobb áron kapják az energiát, mint a lakosság” – jelentette ki a volt helyettes államtitkár.

Azt egyébként nem tudni, hogy Magyarország mennyiért vásárolja a földgázt Oroszországtól, az adatot ugyanis üzleti titokként kezeli a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!