2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

A mínuszokban még inkább agyondicsérik a rezsicsökkentést

2017. január 10., kedd 18:00

Másfélszeresére nőtt az ország gázfogyasztása a napok óta tartó extrém hidegben. A kormány szerint nincs veszélyben az ellátás, mert elég tartalék van a tározókban. Az energiaügyi államtitkár úgy fogalmazott: most érződik igazán a rezsicsökkentés hatása, az ellenzék viszont azt állítja, hogy a piaci gázárak most jóval alacsonyabbak az államilag szabályozottnál.

A földgázszállítást felügyelik a Földgázszállító (FGSZ) Zrt. siófoki központjában. Itt ellenőrzik azt is, mennyi gáz maradt a tározókban, miután a lakosság szinte a nap 24 órájában fűtött az elmúlt napok extrém hideg időjárása miatt.

„Elmondhatjuk, hogy egy átlagos téli napon, amikor a napi középhőmérséklet 0 fok körül van, az ország gázfogyasztása 45-55 millió köbméter között mozog. Az extrém hideg napokon megnő a fogyasztás, mintegy 1,5-szörösére. Január 8-án mértük a leghidegebbet, –12 fokot, a fogyasztás pedig meg is ugrott, 69,3 millió köbméterre” – tájékoztatott Lakatos Edina, az FGSZ Zrt. szóvivője.

Az energiaügyért felelős államtitkár azt mondta: akkor is kitart a gázkészlet a tél végéig, ha esetleg hosszabb ideig maradna az extrém hideg idő.

„A fogyasztás, az növekszik nyilvánvalóan, a földgáz a kétszerese a szokásosnak, de ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy az ellátásbiztonságot veszély nem fenyegeti. A tárolókban megfelelő mennyiségű gáz van. Emellett a hazai termelés és az import biztosítja a lakosság biztonságos ellátását” – jelentette ki Aradszki András.

Aradszki szerint az emberek ebben az időszakban, mikor sok gázt használnak el, érzik leginkább a rezsicsökkentés hatását. A DK viszont épp a hatósági árat bírálja, mert szerintük a piac már olcsóbb.

„40 százalékkal olcsóbb a gáz, de csak 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz ára. A kettő közti különbözet eltűnt. Egyrészt lenyeli az állam akkor, amikor állami gázszolgáltatóként nem adja tovább az embereknek, másrészt ez a pénz fideszes oligarchák zsebébe kerül” – mondta Molnár Csaba, a Dk ügyvezető alelnöke.

Az áramfogyasztás is megugrott az elmúlt napokban. A hideg a villamosenergia-rendszert is megterheli, de a rendszer irányításáért felelős állami cég szerint eddig nem volt fennakadás a szolgáltatásban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!