2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Orbán: A jó jövedelemadó, az a nulla százalék

,

2015. március 6., péntek 15:15, frissítve: szombat 19:19

Nullaszázalékos személyi jövedelemadóról beszélt a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Orbán Viktor azt is mondta, már nincs szükség új adókra vagy a meglévők emelésére, hanem elegendő beszedni azt, ami nincs befizetve. A miniszterelnök hozzátette: a magyar politika ma már képes önállóan, minden gazdasági érdekcsoporttól függetlenül működni.

Minden esély megvan arra, hogy a következő években is fenntartható legyen a magyar gazdaság felfelé ívelő pályája Parragh László szerint. Ehhez bürokráciacsökkentést, a munkaerő megtartásához reálbér-felzárkóztatási program indítását és az adórendszer újragondolását tartja szükségesnek. „Az adót nem emelni kell, hanem mindenkitől következetesen behajtani. Ebben mi partnerek vagyunk. Tehát ha az a munkacsoportnak a célja, hogy egyszerűsítse a vállalkozások életét és segítse ezt a bizonyos szemléletváltást, akkor mi készek vagyunk elmondani mindenféle trükköt, amit érdemes mint kiskaput bezárni, mert mi is abban vagyunk érdekeltek, hogy mindenki befizesse az adót” – fogalmazott Parragh László, az MKIK elnöke.

A reformok az elmúlt négy évben működtek, és úgy tűnik, ebben a ciklusban is működni fognak, mondta a miniszterelnök. „A kormányzat keze szabad a tekintetben, hogy jó gazdasági döntéseket tudjon hozni” – vélekedett a kormányfő. Orbán Viktor az eredmények között említette a családi adózást, a rezsicsökkentést és a bankok elszámoltatását, de arra a döntésre is emlékeztetett, hogy a jövőben a hitelezés élénkítése érdekében csökken a bankadó. „Olyan megállapodást szeretnénk kötni a hitelintézetekkel, amely lehetővé teszi, hogy ne egyszerűen csak csökkenjen az ő terhük, hanem ezzel párhuzamosan egy hitelezési aktivitás is történjen, mert nem lehetséges időtlen időkig vagy évtizedekig fenntartani azt az állapotot, hogy a jegybank által meghirdetett speciális hitelezési konstrukció tartja a növekedési pályán a kihelyezett vállalati hiteleket” – fogalmazott.

A kormányfő adócsökkentést is ígért. „Nem újabb adókat kell kivetni meg adókat kell emelni, hanem be kell szedni azt az adót, ami már ki van vetve. Ezért szerintem, ha ez sikerül, és erre jó esély van, folyamatos adócsökkentési politikára lehet számítani a következő években. 2016-ban már lesz egy jelentős költségvetési következményekkel járó adócsökkentés, mert a kétgyermekes családoknak a családi adókedvezményét, azt három-négy év alatt, ezt Varga Mihály tudja lényegében, a kétszeresére fogjuk növelni. És általában is, ha mód lesz rá, a jövedelemadó csökkentésében szeretnék önöktől támogatást kérni, meggyőződésem, hogy a jó jövedelemadó, az a nulla százalék. Biztatni és bátorítani kell az embereket, hogy dolgozzanak, nem pedig lebeszélni őket az adóval” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hangsúlyozta, ez személyes véleménye, de úgy látja, a magyar gazdaság olyan helyzetbe jutott, amikor már nincs szükség újabb adók bevezetésére vagy a meglévők emelésére, hanem elegendő beszedni azt, ami nincs befizetve. A kormányfő szerint ugyanakkor mára már lehetővé vált az adócsökkentési politika, mert az online pénztárgépeknek és az elektronikus közúti áruforgalmi ellenőrző rendszernek köszönhetően sokkal több adó folyik majd be a korábbinál. A miniszterelnök hozzátette: a magyar politika immár képes önállóan, minden gazdasági érdekcsoporttól függetlenül működni.

A kormányfő cáfolta azokat a híreket, hogy csökkentenék a közmunkások számát. Azt mondta, segély helyett munkát akarnak adni az embereknek, és az az igazi rendszerváltás, amikor már közmunkáért tüntetnek egy polgármesteri hivatal előtt.

Rossz diploma helyett jó szakképesítés

Az elmúlt húsz évben ötvenezer gyerek tűnt el a szakiskolai rendszerből – mondta már egy kérdésre válaszolva Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint ez óriási problémát okoz a magyar gazdaságnak, a cél éppen ezért az, hogy a fiatalok rossz diplomák helyett jó szakképesítést szerezzenek. „Nem állunk rosszul, hiszen Magyarországon a szakiskolai rendszerben lévő gyerekeknek a 30 százaléka tud ilyen képzési helyre eljutni, de szeretnék arra utalni, hogy Németországban ez 55 százalék. Tehát nekünk is az a célunk, hogy a következő években legalább 20 ezerrel növeljük azoknak a helyeknek a számát, ahol vállalkozásnál, konkrétan a gyakorlati életben tud a gyerek képzéshez és szakmához jutni” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály azt ígérte: a duális szakképzési rendszert szeptember 1-től kívánja elindítani a kormány a kamarával együttműködésben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!