2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Nagy vita várható az amerikai védővámokról a G7-csúcson

Hír TV

2018. június 8., péntek 12:12, frissítve: péntek 12:57

Washington az Európai Unióból, Kanadából és Mexikóból érkező acélárura 25, az alumíniumtermékekre 10 százalékos védővámot vetett ki. A találkozó előtt Donald Trump, valamint a francia elnök és a kanadai kormányfő Twitteren üzengettek egymásnak.

A francia elnök egy nappal a csúcstalálkozó előtt érkezett Kanadába. A Macron–Trudeau tengely már csütörtökön egyértelművé tette: a québeci értekezlet Amerika megosztó tevékenységéről fog szólni, és a többi nagy államot is maguk mellé akarják állítani, hogy megállítsák Donald Trumpot.

„Újra el fogom Trump elnök úrnak mondani: a vámintézkedései vissza fognak ütni. Nemcsak a nemzetközi kereskedelemben, de az amerikai gazdaság is meg fogja érezni. De számomra ez a kérdés leginkább az elvekről szól: szövetségesek nem viselhetnek kereskedelmi háborút egymás ellen” – jelentette ki Emmanuel Macron.

Macron szerint a szövetségi rendszer megbontása nemcsak anyagi károkat okoz, de rombolja a bizalmi viszonyt is, pedig a nyugati erők Szíriában, Irakban és más konfliktusokban együttműködésben állnak. A francia elnök visszhangozta Angela Merkel szerdai müncheni beszédének gondolatát: a nemzetközi rend államközi kapcsolatokra épül, a korábbi egyezményeket rövidtávú politikai célokért egyetlen vezető sem bonthatja fel.

Donald Trump csütörtök este Twitter-üzenetben válaszolt, mondván: az EU-nak 151 milliárd dolláros kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, és Kanada is távol tartja az amerikai agrártermékeket piacáról.

A csúcstalálkozó jelentőségét emeli, hogy ott lesz az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke is. 43 éves története során ezen értekezletek éppen arra szolgáltak, hogy a felek egyetértést alakítsanak ki vitás gazdasági kérdésekben.

„Szerintem mindketten nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, mert ebben a nehéz időben a baráti kapcsolatok megerősítése az első. Biztos vagyok benne, hogy sikerül ezt megtennünk” – nyilatkozta Donald Tusk, a Tanács elnöke.

Miközben a 7+2 politikus elkezdi tárgyalásait, Québec utcáin már ott vannak a globalizmus ellenes tüntetők, akik a háborúk, a környezetszennyezés és az emberi jogsértések ellen tiltakoznak. 10 ezer rendőr biztosítja, hogy hangjuk ne zavarja meg az értekezletet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!