2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Milliárdos haszna van az országnak a futóversenyekből

2016. március 1., kedd 19:10, frissítve: kedd 20:13

Több mint 2 és fél milliárd forintot hoztak az országnak tavaly a Budapesten megrendezett futóversenyek – derült ki a Budapesti Sportiroda tanulmányából. A nemzetgazdasági miniszter szerint a turizmuson belül a futóturizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő terület.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a turizmus egyik húzóágazata a futóturizmus, amely több mint 2 és fél milliárd forintot hozott Magyarországnak tavaly. „Én abban bízom, hogy ez a futóturizmus egyre nagyobb tömegeket megnyerve, egy olyan gazdasági ágazattá nőheti ki magát, amely a turizmuson belül is, az egyik legdinamikusabban fejlődő területe lehet majd a következő éveknek. Örömmel mondhatom azt, hogy a magyar kormány részéről minden támogatás rendelkezésre áll, nagy sportesemények rendezésével is arra próbáljuk ráirányítani a figyelmet, hogy ez nemcsak önmagában egy sport, egy látványosság, hanem egy olyan gazdasági erő is, amely az ország gazdasági potenciáljának növelését, az elérhető lehetőségek gyarapításában vesz részt” – fogalmazott Varga Mihály.

A budapesti közlekedést helyenként megbénító futóversenyek számát a Fővárosi Közgyűlés már 2012-ben korlátozta. A főpolgármester további szigorítást tervez, a belvárosban évente három nagy versenyt engedélyezne, amit egyik helyettese megerősített. „Nem a futóversenyek számával van gond, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a belső területeken, tehát itt a körúton belül értem én – elsősorban a rakpartok, az Andrássy út, az Alagút például, amik kiemelt területek, azokon valóban csak előre meghatározott számú futóverseny jöhessen létre minden évben” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes.

A versenyeket szervező Budapesti Sportiroda vezetője arról számolt be, hogy 2010 óta majdnem háromszorosára nőtt a külföldi futók száma. „65 ezer vendégéjszakát töltöttek a három hétvégén a futóturisták, ez Budapest összéjszakáihoz képest nagyon jelentős számnak mondható. 2010-ben ez a szám még 20 ezer alatti volt, tehát ez is több, mint háromszorosára nőtt” – mondta Kocsis Árpád, versenyigazgató.

Tavaly a 3 nagy rendezvényen – a Vivicittá Városvédő Futáson, a Budapest Félmaratonon és a Budapest Maratonon a 70 ezret is meghaladta a regisztrált versenyzők száma.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!